nieuws

Werken op hoogte met valbeveiliging

Veilig werken

Werkzaamheden aan hoge gevels kunnen bijna nooit worden uitgevoerd zonder valbeveiliging. Dat is niet alleen een kwestie van veiligheid; een valbeveiliging is gewoon verplicht.

Werken op hoogte met valbeveiliging

Een goed voorbeeld hiervan is glasbewassing. Gebouwen worden daarom steeds vaker voorzien van werk- of onderhoudsbordessen, maar die zijn doorgaans veel smaller dan twee meter en dat maakt valbeveiliging toch weer noodzakelijk.

Innovatoren

De landmark van bedrijventerrein Venlo Greenpark is de 70 meter hoge Innovatoren, die in 2012 diende als toegangsgebouw voor de Floriade. Inmiddels doet de toren dienst als innovatiecentrum voor de regio. Om de ramen van de Innovatoren te wassen en onderhoudswerkzaamheden aan de elektrische zonwering te kunnen uitvoeren, is een 80 centimeter breed rooster aan de gevel aangebracht. Dit rooster is voorzien van een tweede glasfront ter bescherming van glazenwassers en monteurs, maar de ruiten zijn dun en niet breukvast. Een valbeveiliging is dus noodzakelijk én voorschrift.

Aanslagvoorzieningen

Zoals zo vaak het geval is, was bij het ontwerp en de bouw van de Innovatoren nog geen aandacht besteed aan de vereiste aanslagvoorzieningen voor valbeveiliging bij werken op hoogte. Pas toen de toren in gebruik werd genomen, viel dit gebrek op en werd op in totaal tien verdiepingen een kabelsysteem geïnstalleerd uit de serie ABS-Lock Sys IV. Dit systeem is gebaseerd op een 6 millimeter dikke rvs kabel, bij de Innovatoren op vloerniveau aangebracht. Het systeem is gekeurd volgens voor de in heel Europa geldende EN 795 als valbeveiliging van het type C.

Bijzondere uitdaging

Valbeveiliging InnovatorenBij de realisering van het project ontstond een bijzondere uitdaging. De montage van het kabelsysteem moest zonder ingreep in de bouwsubstantie plaatsvinden – een eis die bij het installeren van valbeveiligingssystemen geregeld voorkomt. Het aanbrengen van boorgaten in de buitengevel van de Innovatoren was dus bij voorbaat geen optie. De oplossing van het probleem was doordacht eenvoudig: bevestiging van de tussen- en eindhouders van het kabelsysteem met contraplaten aan de onderconstructie van het looprooster. Dankzij deze montage is het systeem toegelaten voor gelijktijdig gebruik door vier personen.

Van geval tot geval

Ondanks Arbowetgeving en Arboregelgeving is het bij valbeveiliging altijd zaak om van geval tot geval te bekijken wat de beste maatregelen voor gezond en veilig werken op hoogte zijn. Dat heeft enerzijds te maken met de verschillende architectonische kenmerken van een gebouw, anderzijds met de uiteenlopende montageondergronden. Want alleen als de ondergrond stabiel is en het systeem bij deze ondergrond past, is de veiligheid voor de gebruikers gewaarborgd.
Of het nu gaat om hout, plaatmateriaal, natuursteen of cellenbeton, voor iedere ondergrond is er een geschikt systeem. Producenten die naast verkoop ook ontwerp en montage van hun valbeveiligingssysteem aanbieden, zijn aanspreekpunt bij uitstek als het gaat om het kiezen van de juiste oplossing voor veilig werken op hoogte.

Auteur: Michael Podschadel | ABS

Reageer op dit artikel