nieuws

Fikkend verfafval in Moerdijk

Veilig werken

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in het Brabantse Moerdijk heeft een zeer grote brand gewoed. Het bedrijf, Afvalstoffen Terminal Moerdijk, verwerkt diverse soorten gevaarlijke stoffen.

Fikkend verfafval in Moerdijk

De brand woedde in een loods waar 300 ton afval van lege verfblikken lag opgeslagen, aldus de brandweer. Naar alle waarschijnlijkheid zullen omwonenden nog een tijd last hebben van de stank.

Advies: ramen en deuren dicht, ventilatiesysteem uit

De brandweer rukte met groot materieel uit: vier spuitwagens, een schuimblusvoertuig en een hoogwerker. Omwonenden kregen het dringende advies om deuren en ramen gesloten te houden. En ook om eventuele ventilatiesystemen uit te schakelen. Dit meldde een woordvoerster van de brandweer. Rond 20.30 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Niemand raakte gewond.

Moerdijk praktijkvoorbeeld publiek-private samenwerking

Haven- en industriegebied Moerdijk in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is een praktijkvoorbeeld van publiek-private samenwerking voor industriële veiligheid. De nauwe samenwerking tussen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de Moerdijkse industrie was een direct gevolg van de grote brand bij Chemie-Pack in januari 2011. De gemeente Moerdijk, de veiligheidsregio, het Havenschap Moerdijk en de bedrijven op het industrieterrein kwamen toen gezamenlijk tot de conclusie dat de voorbereiding op industriële calamiteiten veel beter kon.

Overeenkomst voor gespecialiseerde industriële brandweerorganisatie

Een overeenkomst tussen deze partners leidde tot de vorming van een gespecialiseerde industriële brandweerorganisatie, met robuust brandbestrijdingsmateriaal en getrainde brandweerspecialisten. Uitgangspunt: binnen zes minuten ter plaatse op elke plek op het industrieterrein, met voldoende slagkracht om een forse eerste klap uit te delen bij een bedrijfsbrand. De eerste grote vuurproef voor de nieuwe brandweerorganisatie was de brand bij Shell-Chemie. De bedrijfsbrandweer van Shell, de publiek-private brandweer op het industrieterrein en de eenheden van de veiligheidsregio kwamen toen goed beslagen ten ijs. En ook in de crisismanagementstructuur wisten de partijen elkaar te vinden.

 

 

> Dit interesseert u wellicht ook: bericht over de hoge kosten van complexe regelgeving voor chemische bedrijven.

> TIP: Meer weten over de impact van gevaarlijke stoffen? U vindt het in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

Reageer op dit artikel