nieuws

Hoge boete Tilburg voor dood zwembadbaby

Veilig werken

De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby in een Tilburgs zwembad. Op 1 november 2011 kwamen daar twee geluidsboxen van het plafond naar beneden.

Hoge boete Tilburg voor dood zwembadbaby

De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete: 76.000 euro.

Gemeente ‘grof nalatig’ bij vervanging bevestigingbouten

De gemeente is ‘grof nalatig’ geweest in het vervangen van roestvast stalen bouten, waarmee luidsprekers aan het plafond van zwembad Reeshof waren bevestigd. De bouten braken en de boxen vielen naar beneden op de baby en haar moeder, die samen in het peuterbadje zaten. Het meisje raakte dodelijk gewond, de moeder overleefde haar verwondingen.

Gemeente heeft diverse waarschuwingen in de wind geslagen

De gemeente heeft sinds 2006 verschillende waarschuwingen in de wind geslagen om de bewuste bouten te vervangen. Dat blijkt onder andere uit een rapport uit april 2011, waarin stond dat de bouten per direct aan vervanging toe waren. Het rapport bevatte foto’s van compleet bruin geworden bevestigingen. Dit rapport was een belangrijke motivatie voor de rechtbank om een hogere boete op te leggen dan die was geëist. “Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen.”

Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen

Tilburg had organisatie veiligheid niet op orde

De rechtbank heeft in sterke bewoordingen haar afschuw uitgesproken over de gang van zaken rond het onderhoud in het zwembad. “De veiligheid van het zwembad stond bij niemand op het netvlies, er was sprake van hokjesdenken en Tilburg had de organisatie niet op orde. ” De rechtbank erkende wel dat de gemeente Tilburg het boetekleed heeft aangetrokken en maatregelen heeft genomen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.

Gemeente treft schikking met ouders

De gemeente Tilburg heeft geen verweer gevoerd tegen de beschuldigingen en zou zich neerleggen bij een straf. Tilburg heeft al een schikking getroffen met de ouders van de baby, vertelde de advocaat van de gemeente kortgeleden. Daardoor zullen de ouders ook geen civiele procedure tegen de gemeente starten. “Ze willen verder met hun leven”, aldus de raadsman.

 

> U leest meer over veiligheid en omgevingsveiligheid in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

Reageer op dit artikel