nieuws

Meeste ongevallen in metaal en bouw

Veilig werken

Werknemers in de bouw en metaal spreken hun collega’s het vaakst aan op onveilig of ongezond gedrag op de werkvloer. Dat kan echter niet voorkomen dat zij bovengemiddeld vaak betrokken zijn bij arbeidsongevallen.

Meeste ongevallen in metaal en bouw

Dat blijkt uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Van de Nederlandse werknemers bleef in 2015 ongeveer 1,4 procent wel eens één of meer dagen thuis om te herstellen van een ongeluk op het werk.

Dag of meer verzuim na arbeidsongeval

Met metaalarbeiders en machinemonteurs gaat het bijna vier keer zo vaak mis: 5,1 procent moest in 2015 een dag of meer verzuimen na een arbeidsongeval. Bouwvakkers doen daar met 4,8 procent nauwelijks voor onder.

Collega’s aanspreken op onveilig gedrag

De werknemers beseffen goed dat de kans op ongelukken groot is in hun sector. Ruim 8 op de 10 metaal- en bouwarbeiders spreken hun collega’s dan ook aan op onveilig of ongezond werken. Vooral elektriciens en elektronicamonteurs nemen geen blad voor de mond. Bijna 89 procent van de werknemers wijst collega’s op ongezond of onveilig werk en iets meer dan 78 procent zegt zelf ook door zijn collega’s te worden aangesproken als het beter kan.

In negen van de tien beroepsgroepen waarin het vaakst ongelukken gebeuren werken meer mannen dan vrouwen

Andere beroepen waarin werknemers bovengemiddeld ‘gevaar’ lopen zijn onder meer slagers, chauffeurs, bedieners van mobiele machines en tuinders, akkerbouwers en veetelers.

Mannenwerk is het gevaarlijkst

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat mannen vaker een gevaarlijk beroep hebben dan vrouwen. In negen van de tien beroepsgroepen waarin het vaakst ongelukken gebeuren zijn meer mannen dan vrouwen werkzaam.

 

safety first


>Tip: Gedrag en cultuur zijn belangrijke factoren voor gezond werk. Leer hoe u die kunt sturen in de masterclass Van RI&E naar cultuurverandering.

Reageer op dit artikel