nieuws

OM onderzoekt gebruik C8 bij DuPont

Veilig werken

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie doet officieel onderzoek naar het gebruik van de chemische stoffen C8 en DMAc bij chemiebedrijf DuPont in Dordrecht.

OM onderzoekt gebruik C8 bij DuPont

Een woordvoerster van het parket bevestigt dit, na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. Inhoudelijk kon de woordvoerster nog weinig over het onderzoek naar C8 en DMAC zeggen.

Harde aanwijzingen dat DuPont strafbare feiten heeft gepleegd

Wel liet ze weten dat er harde aanwijzingen zijn dat DuPont strafbare feiten heeft gepleegd. DuPont had al in de jaren 80 aanwijzingen dat C8 schadelijk kon zijn voor medewerkers en omwonenden. Het bedrijf gaf dat voor zover bekend niet door aan de autoriteiten. Wel nam het al vanaf 1981 zelf op regelmatige basis bloedtests af bij personeel en ontdekte hoge concentraties C8 in hun bloed.

Inspectie onderzoekt eigen functioneren 1975 – 1990

De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, liet in april van dit jaar al weten onderzoek te doen naar haar eigen functioneren tussen 1975 tot 1990. “Wij gaan na of we in die periode inspecties hebben gedaan, of er meldingen zijn geweest en wat we destijds hebben geconstateerd”, zei een woordvoerder over dat onderzoek.

Mogelijk verhoogde concentratie C8 in bloed werknemers DuPont

Werknemers van DuPont zijn mogelijk ziek geworden doordat ze jarenlang met het giftige C8 hebben gewerkt. Mogelijk hebben ze hierdoor een verhoogde concentratie van de giftige stof in hun lichaam. C8, voluit perfluoroctaanzuur, is een stof die onder meer wordt toegepast bij de fabricage van anti-aanbaklagen (teflon). De stof is niet afbreekbaar in het milieu, hoopt zich op in het menselijk lichaam, heeft gevolgen voor de voortplanting en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend, aldus het RIVM.

 

> Meer over gevaarlijke stoffen en hoe er goed mee om te gaan vindt u in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid

Beeld: ricochet64 / Shutterstock.com
Reageer op dit artikel