nieuws

Bloedonderzoek omwonenden DuPont

Veilig werken

Zo’n 450 mensen die in de buurt van de voormalige DuPont-fabriek in Dordrecht wonen krijgen een uitnodiging voor een bloedonderzoek. Dit wegens blootstelling aan de giftige stof PFOA.

Bloedonderzoek omwonenden DuPont

Dat heeft een woordvoerder van de GGD Zuid-Holland kort geleden bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door RTV Rijnmond.

PFOA in 2013 op lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen

De stof PFOA is tot 2012 in de DuPont-fabriek gebruikt. In 2013 is de stof in Europa op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen geplaatst, omdat die moeilijk afbreekbaar is, schadelijk voor de voortplanting en mogelijk kankerverwekkend. Het RIVM heeft de verspreiding van de stof bekeken in de periode 1970 tot 2012. Rond de fabriek is geen sprake van een verhoogde blootstelling aan PFOA via drinkwater. Mensen zijn wel via de lucht aan de stof blootgesteld.

Bij een dergelijke chronische blootstelling aan PFOA zijn gezondheidseffecten niet uit te sluiten

Rijksinstituur voor Volksgezondheid en Milieu

Bloedonderzoek moet hoogte PFOA-waarden vaststellen

Het RIVM zegt dat bij een dergelijke chronische blootstelling aan PFOA gezondheidseffecten (zoals aan de lever) niet zijn uit te sluiten. Uit dierproefstudies blijkt dat het extra risico op kanker beperkt lijkt. Huishoudens in delen van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht ontvangen nu een brief met een uitnodiging voor het bloedonderzoek. Het onderzoek moet gaan vaststellen hoe hoog de waarden zijn van de giftige stof PFOA in het bloed van de vroegere buren van DuPont.

Vervangende stof GenX ook bedreiging van gezondheid

De fabriek is inmiddels overgenomen door Chemours. Medewerkers gebruikten PFOA bij de productie van teflon, de stof die onder andere zorgt voor de antiaanbaklaag in pannen. Inmiddels is de fabriek overgestapt op het gebruik van een andere stof, GenX. Maar ook dit is een kankerverwekkende chemische stof gebleken die volgens toxicologen de gezondheid van werknemers en omwonenden bedreigt.

 

> Veel meer over dit soort zaken leest u in het Handboek Arbeid en gezondheid.

Reageer op dit artikel