nieuws

GenX, Zeer Zorgwekkende Stof of niet?

Veilig werken

Uit Amerikaans onderzoek zou GenX kankerverwekkend blijken. Teflonfabrikant Chemours, voorheen DuPont, moet in Dordrecht voorlopig de uitstoot van de stof beperken.

GenX, Zeer Zorgwekkende Stof of niet?

Dat zegt hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht in de Volkskrant. “Eerst moet duidelijk zijn wat de gezondheidsrisico’s van die stof zijn en of het gif in de omgeving van de fabriek is terechtgekomen.” Ook pleit hij voor extra bescherming van werknemers.

Meijer: GenX niet als kankerverwekkende stof geclassificeerd

De fabrikant begrijpt alle ophef niet over de uitstoot van de giftige stof. “Mijn mensen en de mensen in de omgeving worden onnodig ongerust gemaakt”, zei Chemours-directeur Erik Meijer in het NOS Radio 1 Journaal. “GenX is niet als kankerverwekkende stof geclassificeerd.” GenX staat inderdaad nog niet op de Europese lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Volgens Meijer zijn de conclusies van de Amerikanen vooral gebaseerd op onderzoek naar de stof PFOA. Van die giftige stof is inmiddels vastgesteld dat die kanker kan veroorzaken.

Amerikaanse onderzoekers deden proeven met ratten en muizen en die kregen kanker, nierziekten en leverschade

Van den Berg: PFOA en GenX hebben hetzelfde effect

“Wij hebben er juist voor gekozen om in de afgelopen jaren PFOA te vervangen door GenX. De overheid en de wetenschap hebben die stof geaccepteerd”, aldus de Chemours-directeur. Volgens Van den Berg hebben PFOA en GenX hetzelfde effect. De Amerikaanse onderzoekers deden proeven met ratten en muizen en zagen dat die kanker en nierziekten kregen. Ook hielden de diertjes leverschade over aan de proeven.

Bedrijfsdossier vergunningverlening- en handhavingsprocedures Chemours

De provincie Zuid-Holland zegt niet in te grijpen, omdat GenX nog niet op de Europese Lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen staat. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft alle informatie 2012 over vergunningverlening- en handhavingsprocedures bij Chemours gebundeld in een bedrijfsdossier. In juni is het Openbaar Ministerie een officieel onderzoek gestart naar het gebruik van de chemische stoffen C8 en DMAc bij het chemiebedrijf.

Bron: nos.nl

 

> TIP: Volg de opleiding Omgaan met gevaarlijke stoffen

Reageer op dit artikel