nieuws

Klikken over veiligheid

Veilig werken

FNV wil dat bouwvakkers ongestraft kunnen klagen over gevaarlijke situaties op bouwplaatsen. Nu zouden vooral buitenlandse werknemers hun mond houden als er onveilig wordt gewerkt.

Klikken over veiligheid

Dat zegt FNV Bouw in de Telegraaf. De vakbond opent een kliklijn waar werknemers anoniem hun zorgen over hun werkplek kunnen uiten. De vakbond hoopt hiermee ook buitenlandse werknemers tot melden te kunnen bewegen. Nu zouden vooral Poolse en Roemeense uitzendkrachten hun mond houden omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken.

Poolse en Roemeense uitzendkrachten zwijgen uit angst om hun baan kwijt te raken

In de bouw werken veel arbeidsmigranten. Lang niet iedereen spreekt daardoor dezelfde taal. Hierdoor kunnen communicatieproblemen ontstaan, met soms gevaarlijke gevolgen. In de Telegraaf zegt FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen dat vooral kraanmachinisten daardoor risico lopen. “Zij moeten de mensen op de grond kunnen verstaan, maar dat lukt vaak niet.”

Explosieve stijging ongevallen

In de eerste helft van dit jaar is het aantal ongevallen in de bouw explosief gestegen, zo bleek eerder uit cijfers van de Inspectie SZW. Het aantal ernstige ongevallen is met 14 procent toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen zelfs met 56 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal dodelijke ongevallen is met maar liefst 56 procent gestegen

Wie is verantwoordelijk?

Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW, constateert ook dat de toenemende internationalisering van de bouwplaats tot problemen kan leiden. “Op een bouwplaats spreken medewerkers niet alleen Nederlands, maar ook Pools, Roemeens en Engels. Dat bemoeilijkt de communicatie en zo kunnen er eenvoudig misverstanden ontstaan. We zien ook dat er op bouwplaatsen steeds meer bouwvakkers rondlopen voor wie niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is.”

Werkdruk neemt toe

Niet alleen taalproblemen leiden tot gevaarlijke situaties, ook de werkdruk neemt toe. In 2009 stond nog 38 procent van de bouwvakkers regelmatig onder tijdsdruk op de bouwplaats. Dat percentage is in 2015 gestegen tot 48, blijkt uit onderzoek van kennis- en adviescentrum Volandis (voorheen Arbouw).

> Werkstress te lijf? Het praktische boek 5 sterrenaanpak voor een gezonde werkdruk biedt uitkomst.

Reageer op dit artikel