nieuws

Bel 112 en ze weten waar je bent

Veilig werken

Google heeft een nieuwe functie ontwikkeld voor mobiele toestellen; de Emergency Location Service. Belt u met een Android toestel het alarmnummer 112, dan krijgt de meldkamer dankzij deze functie direct uw locatie door.

Bel 112 en ze weten waar je bent

Bijna driekwart van de noodoproepen komt van een mobieltje. Daarom is dit een belangrijke toevoeging aan de huidige functionaliteit op mobiele toestellen. Een nauwkeurige locatiebepaling kan het verschil maken tussen leven en dood.

Nauwkeurige locatiebepaling bij 112-melding

Het was al mogelijk om de locatie van mobiele toestellen te bepalen, via zendmasten of GPS. Maar deze methodes zijn niet zo nauwkeurig als het nieuwe systeem. Bij de eerste methode kan de afwijking van de daadwerkelijke locatie soms enkele kilometers bedragen. In geval van nood kan dit hulpdiensten minuten kosten voor zij de juiste locatie hebben gevonden. De tweede methode blijkt niet voldoende te werken wanneer 112 van binnenshuis wordt gebeld. Deze gebreken lijken met de Emergency Location Service te zijn verholpen.

> Lees ook: Niet meer zoeken naar noodgeval

Emergency Location Service geschikt voor Android

De Emergency Location Service is ontwikkeld voor Android. Voor het bepalen van de exacte locatie van de beller combineert het systeem de gegevens van zendmasten en GPS met gegevens van gebruikte Wifi-netwerken. Daardoor is de locatie nagenoeg precies, ook als de noodoproep komt vanuit een woning of gebouw. Zeker ook goed nieuws voor de BHV-organisatie.

Het blijft gaan om het vrijgeven van privacygevoelige informatie

Privacygevoelige informatie alleen naar meldkamer

Het nut van locatiebepaling is al lang bewezen. Maar het blijft gaan om het vrijgeven van privacygevoelige informatie. Niet iedereen is dan ook blij met de mogelijkheden die de hedendaagse technologie ons biedt. Google verzekert gebruikers dat de locatiegegevens van de beller alleen worden doorgegeven aan de meldkamer. Ze gaan niet naar derden en Google zelf gebruikt ze niet voor andere doeleinden. Bovendien schakelt de Emergency Location Service alleen in bij het bellen van 112.

Nederland  moet nog even wachten

De eerste landen waar de Emergency Location Service beschikbaar is gekomen, zijn Estland en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen moeten nog even op de functionaliteit wachten. De providers die de Emergency Location Service mede mogelijk hebben gemaakt, zijn Vodafone en Tele2 in samenwerking met het Engelse Three. De locatiefunctionaliteit is geschikt voor Android 2.3 of hoger. Omdat de functie onderdeel uitmaakt van Google Play Services hoeven gebruikers zelf geen updates te installeren.

Bron: 101bhv.nl

> TIP: Met de Gids Bedrijfshulpverlening en Het Praktijkboek BHV weet u altijd welke kant u op moet met uw BHV-organisatie.

Beeld: hans engbers / Shutterstock.com
Reageer op dit artikel