nieuws

Ook gif bij DuPont in Kerkrade

Veilig werken

Werknemers van de lycrafabriek van DuPont in Kerkrade zijn decennialang blootgesteld aan het gevaarlijke oplosmiddel DMAc. En het bedrijf wist dat.

Ook gif bij DuPont in Kerkrade

De werknemers gebruikten de chemische stof bij de productie van de lycra kleding.  Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen droegen ze niet omdat die het werk belemmerden.

DuPont liet personeel onbeschermd garens spoelen

De gezondheidsrisico’s waren sinds 1986 bekend bij DuPont en ook bij de vorige eigenaar Ornatex. Toch lieten ze het personeel onbeschermd de lycragarens scheren en spoelen. Dit schrijft de Volkskrant. De krant baseert zijn conclusies op gesprekken met onder meer 25 (ex-)werknemers.

Natte lycraspoelen uit Dordrecht bron DMAc

De lycrafabriek in Kerkrade liet al in 1986 onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van DMAc, nadat een DuPont-medewerker de ammoniakgeur van het oplosmiddel had geroken. De binnenlucht van de fabriek bleek bijna twee keer de maximaal aanvaardbare DMAc-concentratie te bevatten. De bron bleken natte lycraspoelen uit de fabriek in Dordrecht, die de spoelen ter bewerking naar Kerkrade stuurde.

Justitie onderzoekt al fabrieken in Dordrecht

Justitie doet onderzoek naar de lycra- en teflonfabrieken van DuPont in Dordrecht. Zeker 33 vrouwelijke werknemers van de Dordtse fabriek kregen doodgeboren baby’s, miskramen, baarmoederhalskanker of kinderen met afwijkingen door DMAc. DMAc staat sinds 2011 op de zogeheten Lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen van de EU.

OM besluit later of het Kerkrade meeneemt in onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven eerst de reacties op het Volkskrant-artikel te willen afwachten. Daarna besluit het of de fabriek in Kerkrade wordt meegenomen in het onderzoek naar DuPont.

Reageer op dit artikel