nieuws

Werkgever krijgt subsidie voor taaltraject

Veilig werken

Staatssecretaris Bussemaker (SZW) steekt 5 miljoen euro in lokale en regionale initiatieven om laaggeletterdheid te bestrijden en in taalscholing voor laagtaalvaardige werknemers.

Werkgever krijgt subsidie voor taaltraject

Dat maakte Bussemaker bekend in een voorlichtingsvideo ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering. Die was dit jaar van 5 t/m 11 september.

50.000 euro subsidie voor taaltrajecten werkgevers

Laagdrempelige initiatieven kunnen maximaal 50.000 euro subsidie krijgen als zij concrete activiteiten organiseren om laaggeletterdheid te voorkomen of tegen te gaan. Voorwaarde voor de subsidie is dat de indiener een derde van het aangevraagde bedrag zelf inlegt. Ook werkgevers kunnen aanspraak maken op maximaal 50.000 euro subsidie voor taaltrajecten voor zogeheten laagtaalvaardige werknemers.

Meer dan de helft van de laaggeletterden in Nederland heeft werk. Desondanks is deze groep door hun beperkte taalvaardigheid minder productief. Ook hebben laagtaalvaardige werknemers minder mogelijkheden om door te groeien.

Ik hoop dat we laaggeletterdheid met deze subsidie niet alleen bespreekbaar maken, maar het ook helpen oplossen

Jetta Bussemaker, staatssecretaris ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Laaggeletterdheid bespreekbaar maken én oplossen

Met de subsidieregeling wil minister Bussemaker een nieuwe bijdrage leveren aan de strijd tegen laaggeletterdheid. “Het gaat om projecten met mensen die echt weten hoe je dit moet aanpakken en die het dichtst bij de laaggeletterden zelf staan”, aldus Bussemaker. “Ik hoop dat we het hiermee niet alleen bespreekbaar maken, maar het ook helpen oplossen.”

> Bekijk de voorlichtingsvideo over laaggeletterdheid van SZW

In 2016-2018 moeten 45.000 volwassenen aan taalcursus beginnen

Het kabinet investeert dit jaar ruim 74 miljoen euro in het tegengaan en bestrijden van laaggeletterdheid. Voor het eerst stelt het kabinet hierbij concrete doelen: zo moeten 45.000 volwassenen in de periode 2016-2018 aan een taalcursus beginnen. Ook is het de opzet om dit jaar 15.000 mensen te bereiken en 5000 nieuwe taalvrijwilligers te trainen om onder meer wachtlijsten weg te werken. Het begin is in elk geval goed: na zes maanden in 2016 stond de teller al op 12.380 bereikte mensen en 4700 nieuwe taalvrijwilligers.

Bron: rijksoverheid.nl

 

Reageer op dit artikel