nieuws

Zware explosie in BASF-fabriek

Veilig werken

Twee doden, een vermiste en acht zwaargewonden. Dat is de voorlopige tol van een zware explosie en daardoor ontstane brand op het terrein van het Duitse chemieconcern BASF in Ludwigshafen, Duitsland.

Zware explosie in BASF-fabriek

Zeventien anderen liepen lichte verwondingen op. Dat meldde BASF dinsdag. De zoektocht naar de vermiste medewerker is nog in volle gang.

Luchtmetingen: geen gevaar voor volksgezondheid

De bedrijfsarts gaf aan slechts één persoon met lichte verwondingen te hebben onderzocht. Hij acht het waarschijnlijk dat andere gewonden al elders zijn behandeld. Luchtmetingen hebben uitgewezen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat. Welke stoffen precies zijn vrijgekomen is nog onduidelijk, evenals de oorzaak van het ongeluk. Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat vervuild water de Rijn in stroomt. Dat lijkt tot dusver niet te zijn gebeurd.

Op dit moment is de economische schade absoluut niet mijn grootste probleem

Uwe Liebelt, directeur BASF-vestiging Ludwigshafen

Explosie was tot in verre omtrek te horen

Het ongeluk (zie filmpje) gebeurde aan het eind van de ochtend tijdens werkzaamheden aan het netwerk van pijpleidingen. Door die leidingen worden grondstoffen gepompt vanaf schepen naar de productieplaatsen in de fabriek. De directeur van de BASF-vestiging Ludwigshafen, Uwe Liebelt, vertelde dat eerst een aanvoerpijp in het havengebied vlam had gevat. Toen de brandweer arriveerde voor de bluswerkzaamheden, volgde de ontploffing. De explosie was tot in de verre omtrek te horen en de rookpluim tot buiten de stad te zien. Het vuur, onder meer bestreden vanaf een blusboot, is inmiddels onder controle en moet vanzelf doven.

Installaties buiten bedrijf gesteld voor veiligheid

Uit veiligheidsoverwegingen heeft BASF zo snel mogelijk twee naftakrakers en twaalf andere petrochemische installaties buiten bedrijf gesteld. De stoffen die nog in de leidingen zaten, zijn afgefakkeld. Over de economische schade voor het bedrijf wilde Liebelt geen uitspraken doen. “Op dit moment is dat absoluut niet mijn grootste probleem. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie.” De vermoedelijke oorzaak van de explosie is een medewerker van een extern bedrijf die met zijn slijptol de verkeerde pijpleiding doorzaagde. De man raakte zelf zwaargewond.

Zoektocht met duikers naar één vermiste

Direct na de ontploffing meldde BASF dat zes personen werden vermist. Later maandag sprak het bedrijf van twee vermisten. BASF liet dinsdag weten dat acht mensen door de ontploffing zwaar gewond zijn geraakt. Zeventien anderen liepen lichte verwondingen op. Eén persoon was nog vermist. Hulpverleners zoeken nog intensief naar die vermiste. Volgens Duitse media worden duikers ingezet voor de zoektocht naar de persoon die nog zoek is.

> Veilig werken met gevaarlijke stoffen? Volg de Masterclass BRZO / ARIE 2016.

Reageer op dit artikel