nieuws

IKEA verantwoordelijk voor eerlijk transport

Veilig werken

De FNV heeft aangifte gedaan tegen Nederlandse en Europese transportbedrijven die voor IKEA werken. De aantijgingen: fraude met rij- en rusttijden, ernstige uitbuiting van chauffeurs en illegale inzet van buitenlandse truckers.

IKEA verantwoordelijk voor eerlijk transport

Het gaat om ECS in Zeebrugge en Venlo, Samskip Van Dieren in Genemuiden en Rotterdam, Brinkman Trans-Holland in Emmen, en hun buitenlandse vestigingen en onderaannemers.
De reactie van een woordvoerder van de inspectie van het ministerie van SZW: “We nemen dit soort signalen van de FNV heel serieus.”

ILT: schijnconstructies met chauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verdenkt Brinkman Trans-Holland van “schijnconstructies” met goedkope buitenlandse chauffeurs. Tijdens inspectie vorig jaar bij ECS in Venlo bleek dat deze vervoerder “vrijwel dagelijks” goedkopere, buitenlandse chauffeurs binnen Nederland inzet. In 2013 en 2014 constateerde de inspectie ook overtreding van de ‘cabotageregels’: maximaal drie transporten binnen Nederland en dan moeten buitenlandse vervoerders de grens over. Samskip Van Dieren bleek tijdens een inspectie in 2015 de regels voor rij- en rusttijden te overschrijden. Deugdelijke administratie hiervan ontbrak.

IKEA heeft als opdrachtgever de verantwoordelijkheid te zorgen voor eerlijk transport

FNV: sociaal-economische criminaliteit

Edwin Atema van de FNV spreekt van sociaal-economische criminaliteit. Bij internationaal onderzoek naar de IKEA-transporteurs zegt de FNV een reeks misstanden te hebben aangetroffen: structurele fraude en uitbuiting, zoals vervalste loondocumenten, ontduiking van belastingen en sociale premies en “onmenselijke levensomstandigheden” van langs de weg levende chauffeurs. De FNV vindt dat IKEA profiteert van de sterke onderlinge concurrentie tussen de transportbedrijven. “Wij vinden: IKEA heeft als opdrachtgever de verantwoordelijkheid om te zorgen voor eerlijk transport.”

IKEA: geen ‘malafide praktijken’

IKEA verwijst in een schriftelijke reactie naar de eigen gedragscode. Het Zweedse concern zegt veilige werkomstandigheden hoog in het vaandel te hebben, naast goed personeelsbeleid voor eigen medewerkers en die van leveranciers en onderaannemers. Eerlijk transport hoort daarbij. Het woonwarenhuis let naar eigen zeggen scherp op prijzen en kan door de grote volumes vaak aantrekkelijke prijsafspraken maken. Maar van prijsdruk in de transportsector die automatisch leidt tot ‘malafide praktijken’, daarvan is volgens IKEA geen sprake.

Bronnen: www.nrc.nl, www.logistiek.nl

Reageer op dit artikel