nieuws

Machineveiligheid in de lift?

Veilig werken

Dat machineveiligheid van levensbelang kan zijn, blijkt steeds weer. Recent nog, bij een ernstig ongeval met een goederenlift in het Willemswerf-gebouw aan de Boompjes in Rotterdam.

Machineveiligheid in de lift?

In de lift van het pand waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd, ging het heel erg mis. Bij het ongeval is een 54-jarige Rotterdammer ter plaatse om het leven gekomen. Een 35-jarige collega uit Krimpen aan de Lek raakte zwaargewond.

Kabel met contragewicht gebroken

Uit eerste onderzoek van de politie blijkt de lift met hoge snelheid omhoog te zijn geschoten. Dit kon gebeuren doordat een kabel met een contragewicht van zo’n 1000 kilogram was gebroken. Vermoedelijk heeft de rem niet gewerkt. Hierdoor zijn de mannen met hun hoofd tegen de bovenkant van de liftcabine gelanceerd. Het incident speelde zich af tussen de zeventiende en achttiende verdieping.

Slachtoffers lastig te bereiken

De lift bleef op de achttiende etage steken. De slachtoffers zaten enige tijd vast doordat de lift zwaar beschadigd was geraakt. Dat maakte het behoorlijk lastig om de slachtoffers te bereiken. Om de lift te kunnen ontzetten riep de brandweer de hulp in van Defensie. Die beschikt daarvoor over de juiste apparatuur. De zwaargewonde man is in levensbedreigende toestand met spoed naar het Erasmus MC overgebracht.

Politie, Inspectie, B&W onderzoeken

De personen bevonden zich in de lift aan de achterkant van het gebouw toen het ongeval plaats had. Het fatale incident is daardoor aan veel werknemers in het gebouw volledig voorbij gegaan. De politie doet samen met de Inspectie SZW en Bouw en Woningtoezicht onderzoek naar de oorzaak van het liftongeval. De politie wil uitsluiten dat er sprake is geweest van opzet. Zij liet alle goederen- en personenliften in het kantoorpand tot nader order afsluiten.

Vaker ongelukken met liften

Het gaat vaker mis met liften. Eind juni vorig jaar vond een bizar liftongeval plaats in een filiaal van speelgoedketen Bart Smit. Een moeder met een kind in een buggy werden bijna geplet in een liftschacht van een naar beneden komende lift. Eind november raakte een stagiaire bekneld in een personenlift bij een apotheek in het Belgische Gent. Zij overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Bronnen: ad.nl, nu.nl

 

> Meer weten over veilige machines? Volg de opleiding Productieve machineveiligheid.Productieve_machineveiligheid_klein
> Veiligheidsmaatregelen te duur? Leer met het boek ‘Productieve machineveiligheid’ hoe het anders kan.

Reageer op dit artikel