nieuws

DuPont schikt C8-zaak voor 670 miljoen dollar

Veilig werken

DuPont heeft in de VS de zaak geschikt met 3550 omwonenden van de Parkersburg-fabriek. In de zogenoemde Teflon-affaire claimen die ziek te zijn geworden van de chemische stof C8 .

DuPont schikt C8-zaak voor 670 miljoen dollar

Dat schrijft het AD. Het bedrijf zou de bevolking rond een fabriek in de stad Parkersburg bewust hebben blootgesteld aan de stof C8 (perfluoroctaanzuur), terwijl het wist dat dit mogelijk ernstige aandoeningen kon veroorzaken.

Schikking in totaal 670,7 miljoen dollar

Bij de schikking gaat het om een bedrag van in totaal 670,7 miljoen dollar. Het in 2015 door DuPont opgerichte Chemours betaalt de helft van het bedrag, DuPont de andere helft. De twee bedrijven bekennen daarmee geen schuld, benadrukt DuPont. Het chemische bedrijf gebruikt C8 sinds de jaren 60 bij de productie van Teflon. In de VS linkt men de stof met onder andere nier- en teelbalkanker, hormoonstoringen en een verhoogd cholesterol. De zaak van advocaat Rob Bilott, Dupont’s worst nightmare, is daarmee in een stroomversnelling gekomen.

3550 mwonenden strijden al jaren

De Amerikanen strijden al jaren voor een vergoeding omdat hun lucht en drinkwater met de C8 vervuild was. Vorig jaar won Carla Bartlett als eerste van de 3550 omwonenden een zaak van DuPont. Bartlett’s claim dat haar nierkanker kwam door C8-uitstoot en met het gif vervuild drinkwater leverde haar 1.6 miljoen euro op. De eerste zes van duizenden zaken die Amerikaanse rechters hebben behandeld, leidden tot veroordelingen tot schadevergoeding van maximaal 10 miljoen dollar per persoon.

Gebruik en uitstoot C8 in Nederland

Ook in Nederland heeft DuPont jarenlang C8 gebruikt en uitgestoten. Dat gebeurde in de Dupont-fabriek in Dordrecht. Het Openbaar Ministerie doet sinds juli 2016 onderzoek naar de zaak, maar het is nog niet tot een rechtszaak gekomen. Diverse advocatenkantoren zijn bezig met de voorbereiding van schadeclaims. Ook de FNV wil Chemours, zoals de opvolger heet van Dupont in Nederland, aansprakelijk gaan stellen voor gezondheidsschade bij oud-werknemers.

Bloedonderzoek inwoners Dordrecht

Dik duizend inwoners van Dordrecht en het nabije Sliedrecht hebben vorig jaar hun bloed laten onderzoeken op C8. In tientallen gevallen bleken hun waardes ver boven de risicowaarde. De mensen bij wie een verhoogde waarde is geconstateerd, lopen een verhoogd risico op een aantal aandoeningen. Voorbeelden daarvan zijn teelbalkanker, nierkanker of een verhoogd cholesterolgehalte. Dat het ook in Nederland komt tot schadevergoedingen van een proportie als die in in de VS, lijkt onwaarschijnlijk.

Ook RIVM onderzoekt bloedwaardes

Ook bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt nog een onderzoek naar C8-waardes in het bloed van omwonenden van de fabriek in Dordrecht. Naar verwachting zullen de uitkomsten van dit onderzoek in april beschikbaar komen. Wel is al bekend dat medewerkers van de Dordtse fabriek van DuPont hoge waardes C8 in hun bloed hebben.

Bron: ad.nl

 

> LEESTIP: Lees meer over gevaarlijke stoffen in het Handboek Arbeid en gezondheid.

Reageer op dit artikel