nieuws

Lichtstoet Beek vreest inspectie bij carnaval

Veilig werken

Lichtstoet Beek haalt een omstreden lichtconstructie uit de lucht. De organisatie is bang dat de Inspectie SZW het evenement op carnavalszondag anders wel eens stil zou kunnen leggen.

Lichtstoet Beek vreest inspectie bij carnaval

De optocht van praalwagens vol lichteffecten op carnavalszondag in Beek trekt jaarlijks 35 wagens en zo’n 30.000 bezoekers. Duizenden van hen blijven voor de afterparty op de Markt.

Aanpassing onveilige situatie

Een inspecteur van de Inspectie SZW schreef eind vorig jaar een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Beek. Daarin maakte hij de nodige opmerkingen over onveilige situaties die hij had geconstateerd tijdens de optocht en afterparty. De Truss-constructie – een hoge kraan waaraan voor zo’n zevenhonderd kilogram aan lampen hangt – speelde daarin een belangrijke rol. De inspecteur vindt dat deze kraan met zware lampen een onveilige situatie oplevert en eist aanpassingen op straffe van een boete of stillegging van het festijn.

Truss-constructie uit de lucht

Tijdens de afterparty van de Lichtstoet Beek op carnavalszondag zal de Truss-constructie daarom uit de lucht zijn. De afterpartygangers zullen die niet langer kunnen bewonderen. De stellage diende om het podium voldoende te belichten zonder mensen het zicht daarop te ontnemen. De organisatie van het duizenden bezoekers trekkende festijn zal nu – mede op aandringen van de gemeente – stellages laten bouwen om de belichting van het podium te garanderen.

Voorzitter: geen andere keus

Voorzitter Jules Stijnen van het bestuur van Lichtstoet Beek spreekt van “een situatie die we eigenlijk hadden willen vermijden”. Die situatie is dat een deel van het publiek het zicht op het podium verliest omdat de stellages in de weg staan. Spijtig natuurlijk. De voorzitter geeft aan dat de ingreep het evenement “heus niet veiliger maakt”. Maar volgens hem heeft de organisatie van de Lichtstoet geen andere keus.

Stilleggen om ‘gelijk te halen’

“We kunnen niet het risico lopen dat een arbo-inspecteur op eigen houtje het evenement stil komt leggen, enkel om zijn gelijk te halen”, verwoordt Stijnen zijn dilemma. Hij beschuldigde de inspecteur eerder van dronkenschap tijdens zijn bevindingen. Wie er gelijk heeft over de (on)veiligheid, zou hoe dan ook pas maanden later bij de kantonrechter blijken. De schade die een stillegging zou berokkenen aan de Lichtstoet en heel carnaval-minnend Beek, is volgens de voorzitter “onherstelbaar”. Om maar niet te spreken van de schade die zou ontstaan als een kraan met zware lampen op bezoekers zou vallen …

Bron: 1limburg.nl
Foto: MGL

Reageer op dit artikel