nieuws

Ontploffende munitie velt militair

Veilig werken

Het strijdtoneel: Artillerie Schietkamp (ASK) bij ’t Harde. Een militair raakt gewond door ontploffende munitie. Oorzaak van het incident: nog onduidelijk.

Ontploffende munitie velt militair

Een speciale commissie van Defensie en de Inspectie SZW doen onderzoek naar de oorzaak van het incident. De munitie-expert bevond zich in een gebouw van het Kenniscentrum Wapens en Munitie toen munitie waarmee hij bezig was onverwacht explodeerde.

Met enige regelmaat ongevallen met munitie

Sjaak van Hulsen van de Vakbond voor Burger en Militair Personeel stelt dat ongevallen met munitie “met enige regelmaat” gebeuren. “Dat klinkt misschien alsof dat maandelijks of wekelijks het geval is. Zo is het niet, maar het komt voor.” Soms zit de fout bij de mens, soms is falend materieel de oorzaak, stelt hij. Ook advocaat Sébas Diekstra, ex-militair en gespecialiseerd in militair strafrecht, noemt het ongeval het zoveelste in een reeks incidenten. Volgens Diekstra moet defensie “meer doen aan risicomanagement”.

Speciale commissie en I-SZW onderzoeken

Wat er vrijdag precies is gebeurd op het ASK bij ’t Harde is nog niet duidelijk. Een speciale commissie van Defensie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. “De commissie probeert duidelijk te krijgen of de oorzaak ligt bij menselijk handelen, het materieel of bij de gevolgde procedures.” Ook de Inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld. Dat is standaard bij een arbeidsongeval met letsel waarbij iemand langer dan 24 uur in een ziekenhuis ligt. De inspecteurs bekijken of er geen arboregels zijn overtreden.

Goede kans op grotendeels herstel militair

Het incident vond plaats op het terrein waar Defensie regelmatig schietoefeningen houdt, tijdens gewone, dagelijkse werkzaamheden. Er was geen sprake van een oefensituatie, zegt een medewerker. Het Kenniscentrum Wapen en Munitie staat wel op het terrein van het artillerieschietkamp. Naar verwachting verblijft het slachtoffer nog wel enige tijd in het ziekenhuis in Zwolle. Volgens een woordvoerder maakt de militair een goede kans op grotendeels herstel van zijn verwondingen.

Bron: destentor.nl

Reageer op dit artikel