nieuws

Defensie oefende op onveilige schietbaan

Veilig werken

Defensie had haar personeel nooit met scherp mogen laten schieten op de zogenoemde 360 graden-schietbaan in Ossendrecht.

Defensie oefende op onveilige schietbaan

De redactie van RTL Nieuws heeft een interne nota in handen gekregen waaruit blijkt dat het levensgevaarlijk is om op de 360 graden-schietbaan met scherpe patronen te schieten. Vorig jaar kwam hier een 35-jarige instructeur om het leven bij een oefening.

Schietbaan niet veilig voor scherpe munitie

Uit de interne nota blijkt dat Defensie heeft verzuimd om de veiligheid van de baan te controleren voorafgaand aan de trainingen in Ossendrecht. De baan is met latjes en linnen doeken verdeeld in kamers. Een adviseur van de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) schrijft dat linnen geen kogels tegenhoudt en dat degene die schiet niet kan zien of er zich iemand achter de linnen wandjes bevindt. Die acht de schietbaan dan ook niet veilig voor gebruik van scherpe munitie. De MCGS ziet onder meer toe op vuurwapengebruik door de krijgsmacht.

Onderzoeken Defensie en OVV lopen nog

Uit het onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat commando’s al vaker bij hun leidinggevenden hadden aangegeven de schietbaan niet veilig te vinden. Sinds het dodelijke incident op 22 maart 2016 heeft het Korps Commando Troepen niet meer in Ossendrecht geoefend.
Er lopen nog onderzoeken naar het incident. Defensie is een eigen intern onderzoek begonnen en ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid neemt de zaak onder de loep. Een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de schutter, een commando in opleiding, en twee aanwezige instructeurs.

Bron: rtlnieuws.nl

 

> LEESTIP: Crew Resource Management, Veilig en effectief samenwerken in teams van Dr. Tom Bijlsma.

Reageer op dit artikel