nieuws

Steigerbouw: wie betaalt verplicht certificaat?

Veilig werken

​Sinds 1 januari 2017 moeten steigerbouwers een erkend certificaat hebben. Zonder dat mogen zij niet werken, conform de afspraak met de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven.

Steigerbouw: wie betaalt verplicht certificaat?

Grote opdrachtgevers hebben de afspraak over het certificaat opgenomen in hun toelatingsbeleid. Met de Inspectie SZW zijn afspraken gemaakt over de naleving. Dit alles moet helpen om werken op hoogte veiliger te maken.

Erkend certificaat draagt bij aan veilig werken

Steigerbouwers moeten sinds 2017 een erkend diploma hebben op mbo-niveau of een branchecertificaat onder persoonscertificering. Het opleidingsbedrijf van VSB registreert de diploma’s en certificaten in het Centraal Diploma Register, waarin onder meer de VCA-certificaten zijn opgenomen. Met de nieuwe scholingsstructuur maakt de branche volgens de VSB niet alleen de vakbekwaamheid aantoonbaar, maar draagt zij ook bij aan veilig werken. Bovendien maakt de nieuwe structuur steigerbouwers meer duurzaam inzetbaar.

Werknemers krijgen soms rekening gepresenteerd

Opmerkelijk genoeg zijn er nu signalen dat sommige werkgevers de rekening van het certificaat bij hun werknemers neerleggen. Die werkgevers blijken de cursuskosten, die kunnen oplopen tot zo’n 1.200 euro, in te houden op het loon van de steigerbouwers. Dat beweert althans FNV Bouwen en Wonen. Het mag enige verwondering wekken dat werkgevers in de steigerbouw de rekening van een ingreep die de veiligheid van werken op hoogte ten goede moet komen, presenteren aan hun eigen werknemers.

FNV wil duidelijk signaal afgeven aan werkgevers

FNV Bouwen en Wonen roept werknemers bij wie loon is ingehouden nu op om naar een bijeenkomst te komen. De vakbond wil daar een duidelijk signaal afgeven naar de werkgevers die opleidingskosten hebben verrekend met het loon van werknemers. Geïnteresseerden kunnen mailen naar projectbouwkolom@fnv.nl en ontvangen dan rechtstreeks informatie. Het laatste nieuws is te vinden op de Facebookpagina voor steigerbouwers.

Bronnen: fnvbouw.nl, cobouw.nl, schildersvak.nl

Reageer op dit artikel