nieuws

Militairen niet schuldig aan schietincident

Veilig werken

Geen vervolging van de drie militairen die betrokken waren bij het dodelijke schietincident tijdens een oefening in Ossendrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaken tegen hen geseponeerd.

Militairen niet schuldig aan schietincident

Een 35-jarige instructeur in opleiding werd tijdens het schietincident door meerdere kogels getroffen en overleed. Dat gebeurde op 22 maart 2016 in het schiethuis van de politieacademie in Ossendrecht.

Geen opzet of schuld, locatie onveilig

De schutter, de hoofdinstructeur en de toezichthouder op de oefening waren verdachten. Uit onderzoek is gebleken dat de schutter de oefening uitvoerde volgens de instructies. Er is daarom geen sprake van opzet of verwijtbare schuld aan de dood van het slachtoffer. Ook de twee instructeurs valt strafrechtelijk niets te verwijten. Zij vertrouwden er volgens het OM terecht op dat de baan gekeurd en veilig was.

Naar nu is gebleken was dat niet het geval. De locatie had daarom niet gebruikt mogen worden. Het OM baseert zich bij deze conclusie op onderzoek van de Koninklijke Marechaussee. Het OM kan een centraal overheidsorgaan niet strafrechtelijk vervolgen, zegt een woordvoerster.

Duidelijkheid over wat er is misgegaan

Naar het schietincident op Ossendrecht lopen nog twee onderzoeken, een door Defensie en een door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, in de eerste plaats voor het slachtoffer en de nabestaanden. Maar ook voor de betrokken militairen. Het is van het grootste belang dat duidelijk wordt wat er mis is gegaan”, zegt een woordvoerder van Defensie. Het ministerie kan nog niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, omdat de twee andere onderzoeken nog lopen. Defensie gebruikt de baan niet meer voor schietoefeningen.

Jarenlange bezuinigingen Defensie oorzaak?

De advocaten van de betrokken militairen vinden het besluit van het OM terecht. Geert-Jan Knoops wijst erop dat de overheid te laat heeft onderkend dat de schietlocatie niet veilig was. Michael Ruperti koppelt de jarenlange bezuinigingen op Defensie aan de gebeurtenis. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat er forse eisen aan de commando’s worden gesteld om op te kunnen treden tegen terrorisme, maar dat de politiek tegelijkertijd niet voldoende geld uittrekt voor de beste faciliteiten.

 

> LEESTIP: Veiligheidsfabels 1-2-3 van Carsten Busch

Reageer op dit artikel