nieuws

Opzet bij zuurlekkage IJsselland Ziekenhuis?

Veilig werken

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat er opzet in het spel is bij de zuurlekkage in het magazijn van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Een 25-jarige medewerker van het ziekenhuis is voorgeleid voor poging tot moord en/of doodslag.

Opzet bij zuurlekkage IJsselland Ziekenhuis?

De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de man verlengd met twee weken. De politie hield de uitzendkracht eerder aan omdat zij de man verdacht van kwade opzet bij de zuurlekkage.

17 mensen ademhalingsproblemen na zuurlekkage

Door het lek in een vat met perazijnzuur, een ontsmettingsmiddel, kregen zeventien mensen last van ademhalingsproblemen. Het ging om patiënten en twee ziekenhuismedewerkers. De meesten konden na controle naar huis. Twee ziekenhuismedewerkers moesten met ademhalingsproblemen worden opgenomen op de intensive care. Het IJsselland Ziekenhuis ging door de zuurlekkage voor uren op slot.

Ziekenhuis zet vragen en antwoorden op website

Het IJsselland Ziekenhuis heeft naar aanleiding van het incident vragen en antwoorden gepubliceerd op haar website.

Wat is er precies gebeurd?
Op 4 mei om 8:30 uur heeft een incident plaatsgevonden bij de goederenontvangst van ons ziekenhuis. Er is perazijnzuur vrijgekomen. De hulpdiensten waren direct ter plaatse, zodat de opruimingswerkzaamheden konden starten. Omdat het een stof is die irriterend is voor de luchtwegen, werden de hulpdiensten betrokken bij de situatie. Om 13.30 uur is het ziekenhuis vrijgegeven door de hulpdiensten en om 14:00 uur hadden patiënten en bezoekers weer toegang tot het ziekenhuis.

Wat is perazijnzuur?
Perazijnzuur is een mengsel van azijnzuur en waterstofperoxide in een waterige oplossing. Het is een heldere en kleurloze vloeistof met een doordringende geur. We gebruiken perazijnzuur voor de reiniging van onze scopen.

Hoeveel gewonden zijn er?
Er zijn 17 slachtoffers behandeld.

Zijn er mensen opgenomen in het ziekenhuis?
Ja, er zijn drie personen opgenomen in het ziekenhuis. Zij zijn buiten levensgevaar.

Er is een medewerker aangehouden, was er sprake van opzet?
De politie is bezig met een onderzoek. Hierover kunnen we daarom geen uitspraken doen.

Bronnen: nu.nlysl.nl

 

> LEESTIP: het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’

Reageer op dit artikel