nieuws

Slachtoffer asbest snel op de hoogte

Veilig werken

Asbestslachtoffers kregen in 2016 gemiddeld binnen negentig werkdagen te horen of ze via bemiddeling een schadevergoeding ontvangen. Deze snelheid is uniek in de wereld van de letselschade.

Slachtoffer asbest snel op de hoogte

Dat is te danken aan het feit dat alle betrokken partijen zich bewust zijn van het belang dat een asbestslachtoffer bij leven de schadevergoeding ontvangt.
Deze en veel andere informatie staat in het jaarverslag van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) dat recentelijk is verschenen. > BEKIJK het jaarverslag van het IAS

Advies en voorlichting over (gezondheidsschade) asbest

Het IAS adviseert en geeft voorlichting over asbest en de gezondheidsschade die deze stof veroorzaakt. Het instituut onderzoekt of een asbestslachtoffer met mesothelioom of asbestose een voorschot of een tegemoetkoming uit de Asbestregeling kan krijgen. Komt iemand hiervoor in aanmerking, dan loopt de aanvraag bij de Sociale Verzekeringsbank via het IAS.

Lang juridisch gevecht om schadevergoeding voorkomen

Het IAS is in 1999 opgericht om te voorkomen dat slachtoffers van asbest in een lang juridisch gevecht verwikkeld raken om een schadevergoeding te krijgen van hun voormalige werkgever. De oprichting van het IAS was een initiatief van een brede coalitie van werkgevers- en werknemersorganisaties, het Comité Asbestslachtoffers, het Verbond van Verzekeraars en de overheid. Het instituut bemiddelt tussen het asbestslachtoffer en zijn (voormalige) werkgever om een schadevergoeding te krijgen.

 

> LEESTIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’ bevat praktische aanpakken en maatregelen voor ziekten door werk.

Reageer op dit artikel