nieuws

GenX in drinkwater van zes gemeenten

Veilig werken

In zes gemeenten in Zuid-Holland is bij meting van het drinkwater de giftige stof GenX gevonden. Dit blijkt uit onderzoek van de VU in opdracht van het AD.

GenX in drinkwater van zes gemeenten

GenX werd aangetroffen in het drinkwater van Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam. Volgens toxicologen mag er geen GenX in het water zitten. Chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) uit Dordrecht loost GenX, dat vervolgens in het oppervlaktewater terecht komt.

Kamer wil GenX in drinkwater in kaart

Veel politici zijn geschrokken van het bericht van het AD over het giftige GenX in kraanwater in Zuid-Holland. In heel Nederland moet precies in kaart worden gebracht of en zo ja hoeveel GenX er in het drinkwater zit, vindt een Kamermeerderheid. Het drinkwater is nog gewoon veilig omdat het vooralsnog lage waarden betreft, stellen toxicologen en drinkwaterbedrijven. Maar de Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en PvdA zijn er niet gerust op.

> LEES OOK: PenX, zeer zorgwekkende stof of niet?

GenX vervangt PFOA, ook in lozingen

GenX-stoffen worden gebruikt als vervanging van het giftige Perfluoroctaanzuur (PFOA), een grondstof voor het maken van teflon. Chemours heeft die lozingen inmiddels beëindigd, blijkt uit metingen door Rijkswaterstaat. Eerder dit jaar bleek nog dat de chemische fabriek van Chemours jarenlang te veel PFOA heeft uitgestoten. De gezondheid van mensen die in de buurt van de fabriek woonden kan daardoor inderdaad zijn aangetast, gaf staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) toe.

Gemeten concentraties niet schadelijk

Drinkwaterbedrijf Evides zegt in een reactie dat de gemeten hoeveelheden nog tussen 25 en 75 maal lager liggen dan de maximumwaarden die de overheid heeft vastgesteld. “De concentraties die nu zijn gemeten zijn dan ook niet schadelijk voor de volksgezondheid”, aldus een woordvoerster. Langdurige blootstelling aan hogere concentraties is mogelijk wel schadelijk. Evides voert constant metingen uit in de meren en rivieren van waaruit het drinkwater wordt gewonnen. Vindt het bedrijf daarbij nieuwe stoffen in het drinkwater, zoals nu GenX, dan voert het op die stof extra metingen uit.

 

> U vindt alles over gevaarlijke stoffen in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

Reageer op dit artikel