nieuws

Vakantiekrachten veilig aan het werk

Veilig werken

Met de zomer voor de deur neemt de vraag naar vakantiekrachten en uitzendkrachten toe. Voor veel jongeren is de vakantiebaan hun eerste kennismaking met het bedrijfsleven.

Vakantiekrachten veilig aan het werk

Vakantiekrachten die goed zijn voorgelicht en ingewerkt, kunnen onveilige situaties op het werk beter overzien. Dit stimuleert veilig gedrag op de werkvloer, draagt bij aan meer productiviteit en helpt de kans op ongevallen verminderen.

Inlenende partij moet verantwoordelijkheid nemen

Om te beginnen moet de inlenende partij zijn verantwoordelijkheid nemen. Die moet zorgen voor goede opvang en begeleiding van vakantiekrachten op hun nieuwe werkplek. Er gelden voor 15 tot 18-jarigen specifieke regels op het gebied van veilig en gezond werken. Ook gelden voor jongeren andere arbeidstijden. De Arbeidstijdenwet raakt nauw aan arbeidsomstandigheden. Ee werkgever die zich er niet aan houdt loopt het risico op een veroordeling wegens schending van de zorgplicht – ex artikel 7:658BW. In de Arbeidstijdenwet staan bijvoorbeeld ook regels over pauzetijden.

> LEES OOK: Arbeidstijdenwet ook voor seizoenskrachten

Jouw Werk Jouw Veiligheid: test voor vakantiekrachten

Maar vakantiekrachten kunnen zelf ook iets doen: de test ‘Jouw Werk Jouw Veiligheid’ maken. Deze test laat concrete voorbeelden van werksituaties zien in vijf verschillende sectoren: bouw, horeca, industrie, land- en tuinbouw en transport & logistiek. De test is een eenvoudige en beeldende manier om vakantiekrachten te wijzen op de risico’s in hun specifieke vakgebied. Het zet aan tot nadenken over de (on)veiligheid van verschillende praktijksituaties. En dat vergroot de bewustwording. De Rijksoverheid heeft alle informatie over jongeren en werken bij elkaar gezet op één pagina.Op die manier gaan ze goed voorbereid aan het werk.

> LEES OOK: Houd de vakantiekracht heel: 5 tips

Bron: stichting arbo flexbranche

 

[box type=”shadow” ]> Werken aan veiligheid en risicomanagement? Kijk op Congresrisicomanagement.
> Meer weten over de Arbeidstijdenwet en Arbowet? Kom naar de Arbo Actualiteitendag.[/box]

Reageer op dit artikel