nieuws

Hoe voorkom je een explosie op de werkplek?

Veilig werken

Hoe ontstaat een explosie op uw werkplek? Onder welke omstandigheden ontstaat een explosieve atmosfeer? En wat is dat eigenlijk precies, een explosieve atmosfeer?

Hoe voorkom je een explosie op de werkplek?

Na deze komen er nog wat vragen op. Zoals: wat maakt dat de boel vervolgens kan ontploffen? Wat zijn dan de gevolgen van een explosie? En belangrijker nog, welke maatregelen kun je nemen om een ontploffing te voorkomen?

ATEX-richtlijn: ATEX 95 en ATEX 137

ATEX is een afkorting van het Franse Atmosphères Explosives oftewel explosieve atmosfeer. De ATEX-richtlijn komt voort uit Europese regels die van toepassing zijn op plaatsen waar zo’n explosieve atmosfeer kan ontstaan. De richtlijn bestaat uit twee delen.

De ATEX 95-richtlijn is van toepassing op de apparatuur die wordt gebruikt in ruimtes waarin een explosieve atmosfeer aanwezig is of kan ontstaan. De richtlijn geldt voor de fabrikant van de apparatuur. De apparatuur moet zijn voorzien van een CE-markering.

De ATEX 137-richtlijn heeft betrekking op de locatie/werkplek waar de explosieve atmosfeer kan ontstaan. Het geeft voorschriften voor de werkgever om de gezondheid en veiligheid van werknemers te beschermen die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen.

> LEES OOK: Illegaal whisky stoken

Terug naar de vragen uit het begin. Wilt u meer weten over explosieve atmosferen op de werkplek, ontstekingsbronnen, de verschillende soorten explosies en wat u zélf kunt doen om een explosie te voorkomen? Bekijk deze infographic!

Hoe kan op jouw werkplek een explosie ontstaan?
Bron infographic: ATEXcertificaat.nl

Reageer op dit artikel