nieuws

Vloerconstructie zorgt voor instortingsgevaar

Veilig werken

De Erasmus Universiteit Rotterdam streeft ernaar het Polak-gebouw over twee weken weer te openen. Dit gebouw werd recent ontruimd en gesloten wegens instortingsgevaar. De oorzaak is het gebruik van een mogelijk onveilige vloerconstructie.

Vloerconstructie zorgt voor instortingsgevaar

Een woordvoerder van de universiteit geeft aan dat het ook langer kan duren. Een onafhankelijk bureau moet onderzoeken welke maatregelen nodig zijn en of het mogelijk is om voldoende maatregelen te nemen om de veiligheid – in ieder geval tijdelijk – te kunnen garanderen. “Hopelijk lukt dat binnen twee weken, maar het valt niet uit te sluiten dat dit veel langer gaat duren”, aldus de woordvoerder.

Zelfde vloerconstructie als parkeergarage Eindhoven Airport

In het universiteitsgebouw is eenzelfde soort vloerconstructie gebruikt als in de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Die garage stortte in mei 2017 gedeeltelijk in. Daarop vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde vloerconstructies als in de bewuste parkeergarage. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek toen dat de veiligheid van de vloerconstructie in het Polak-gebouw niet gegarandeerd kan worden.

> LEES OOK: Veiligheidsrisico betonvloeren in gebouwen

Andere gebouwen op campus veilig verklaard

Daarop besloot het universiteitsbestuur het gebouw uit voorzorg te ontruimen en te sluiten tot duidelijk zou zijn hoe het weer veilig te gebruiken is. In het Polak-gebouw zijn onder meer 850 studieplekken, collegezalen en winkels gevestigd. Alle andere gebouwen op de campus zijn veilig verklaard.

Nog acht gebouwen met soortgelijke vloerconstructie

Rotterdam telt nog acht gebouwen waar een soortgelijke vloerconstructie is toegepast. De eigenaren van deze veelal grote gebouwen moeten terugkoppeling geven aan de gemeente over de precieze aard van de vloerconstructie. De gemeente maakt binnenkort bekend om welke panden het gaat. Ook wordt dan duidelijk of het nodig is om deze panden tijdelijk te sluiten.

 

> TIP: Meer over gebouwveiligheid vindt u in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid

Reageer op dit artikel