nieuws

Straalgrit met asbest op 842 locaties

Veilig werken

Een met asbest vervuild straalgrit van het Dordrechtse bedrijf Eurogrit is op veel meer bedrijfslocaties terechtgekomen dan aanvankelijk  bekend was gemaakt. Eurogrit had het vervuilde straalgrit aan 130 bedrijven geleverd.

Straalgrit met asbest op 842 locaties

Inmiddels is duidelijk geworden dat veel meer bedrijven, 594 om precies te zijn, het straalmiddel op in totaal 842 locaties hebben gebruikt. De Inspectie SZW zegt daarover niet verrast te zijn.

Aantal getroffen bedrijven wel hoger dan verwacht

“Vrij snel nadat Eurogrit bij ons melding maakte van de vervuilde levering aan 130 bedrijven, werd duidelijk dat door tussenhandelaren het aantal getroffen bedrijven in werkelijkheid hoger lag”, aldus een woordvoerder van de Inspectie SZW. Wel is het aantal getroffen bedrijven hoger dan de inspectie had gedacht. Het aantal locaties daarentegen had volgens deze woordvoerder veel hoger kunnen uitpakken. De totale verspreide hoeveelheid komt overeen met de door Eurogrit opgegeven verkochte hoeveelheid.

> LEES OOK: Asbest in straalmiddel, dit doet de inspectie

Oproep Eurogrit om straalgrit niet meer te gebruiken

Het straalgrit wordt gebruikt om stalen of betonnen objecten te ontdoen van verf, roest of vuil. Eurogrit heeft onderhoudsbedrijven opgeroepen het middel niet meer te gebruiken. Dit deed het bedrijf meteen nadat het de kankerverwekkende asbestvezels in het straalmiddel had ontdekt. Het asbest zou al sinds mei 2015 in het grit zitten. Volgens de Inspectie SZW komt het product uit Oekraïne.

> LEES OOK: Record asbestslachtoffers met longvlieskanker

Vervuiling schadepost van 160 tot 200 miljoen euro

Voor de onderhoudsbedrijven betekent de vervuiling met het straalgrit een schadepost van 160 tot 200 miljoen euro. Dit maakte de branchevereniging Koninklijke OnderhoudNL al eerder bekend. De Inspectie SZW zegt dat de bedrijven op de hoogte zijn gesteld van de manier waarop zij het vervuilde middel moeten verwijderen. Het straalgrit dat Eurogrit nog op voorraad heeft, verwijdert het bedrijf zelf.

Inspectie SZW controleert op veilige asbestverwijdering

Asbest is een levensgevaarlijke, kankerverwekkende stof. Asbest mag alleen worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. Bedrijven die asbest gaan verwijderen, moeten dat vooraf melden bij de Inspectie SZW. Daarnaast controleert de Inspectie of het gecertificeerde bedrijf de asbest op een veilige manier heeft verwijderd. Dat zal de Inspectie ook doen in de gevallen waarin het gaat om verwijdering van met asbest vervuild straalgrit.

 

> LEESTIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’ met praktische aanpakken en maatregelen voor ziekten door werk.

Reageer op dit artikel