nieuws

Hoe veilig is Chemelot?

Veilig werken

Op industrieterrein Chemelot heeft zich recentelijk een lekkage in een ammoniakleiding voorgedaan. Daarbij is een onbekende hoeveelheid ammoniak vrijgekomen.

Hoe veilig is Chemelot?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet sinds februari 2017 onderzoek naar de veiligheid op het Chemelot-terrein.  De aanleiding van dit onderzoek is de brand bij het bedrijf Sabic eind 2016. Bij de brand in een naftakraker raakten twee medewerkers zwaargewond. Een van hen overleed later.

Lek dicht, geen schadelijke stoffen buiten Chemelot

De lekkage had plaats in een fabriek die grondstoffen maakt voor onder meer de productie van nylon. De brandweer bracht een waterscherm rond het lek aan om verspreiding van ammoniak naar de omgeving te voorkomen.

Enkele straten in de naastgelegen wijk Lindenheuvel in Geleen werden tijdelijk afgesloten. Na ruim een uur wist men het lek te dichten en werden de straten weer vrijgegeven. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen. Buiten het industrieterrein zijn geen schadelijke stoffen gemeten. De oorzaak van het lek is nog niet bekend.

Eerder stroomstoring door defecte klep in watersysteem

Een week voor het ammoniak-incident werd Chemelot getroffen door een grote stroomstoring. De stroomstoring legde driekwart van de zestig fabrieken op het industrieterrein plat. Het duurde ruim een dag voor alle fabrieken weer op stoom waren. De storing werd veroorzaakt door een defecte klep in het watersysteem.

> LEES OOK: Over de 9 incidenten bij Chemelot

Rapport OVV over Chemelot eerste helft 2018

Volgens een woordvoerder komt de OVV in de eerste helft van 2018 met zijn rapport. Of de OVV de recente incidenten bij Chemelot in dit onderzoek meeneemt, kon de woordvoerder niet zeggen: “Dat wordt per incident beoordeeld.” Over de bevindingen van het onderzoek doet de OVV pas uitspraak bij de publicatie van het rapport.

 

> TIP: Volg de eendaagse cursus Omgaan met gevaarlijke stoffen

Reageer op dit artikel