nieuws

Bang voor bacteriën? Boek geen vliegvakantie …

Veilig werken

De meesten van ons zijn al druk bezig met het boeken van de zomervakantie. Iets om rekening mee te houden: vliegvelden worden viezer. Want meer reizigers, meer bacteriën en ziektekiemen. Wat zijn de vieste plekken op het vliegveld?

Bang voor bacteriën? Boek geen vliegvakantie …

De afgelopen negen jaar is het aantal vliegtuigpassagiers ieder jaar flink gegroeid. Meer drukte dus en groeiende wachtrijen bij de douane. Minder zichtbaar, maar minstens net zo naar: de vliegvelden worden ook steeds viezer.

Op vliegvelden wemelt het op aantal plekken van bacteriën

De Amerikaanse verzekeringswebsite InsuranceQuotes heeft verschillende oppervlakten onderzocht op drie grote Amerikaanse vliegvelden op de aanwezigheid van bacteriën. Uit het onderzoek blijkt dat het op een aantal plekken op het vliegveld werkelijk wemelt van die bacteriën. De onderzoekers duiden die aan met CFU: colony-forming units oftewel kolonie-vormende eenheden. Klinkt onsmakelijk, is het ook.

> BEKIJK OOK het filmpje Hoe lang is schoon?

De meeste bacteriën? Dit is de top 3 van de allervieste plekken

Onbetwiste winnaar: de zelf-check-in balies. Daar troffen de onderzoekers verreweg de meeste bacteriën aan. Geen wonder, duizenden passagiers per dag bepotelen die. Op de gemiddelde balie woonden 253.857 CFU. Maar één balie spande de kroon: daarop leefde zelfs meer dan 1 miljoen CFU. Om u een beeld te vormen: de gemiddelde toiletbril bevat er zo’n 172. Een goede tweede plaats was er voor de armleuningen van de bankjes bij de gates. Met gemiddeld 21.630 CFU bleken die eveneens een broeinest van bacteriën. De eervolle derde plaats bezetten de knoppen van de fonteintjes bij de wc’s, met een gemiddelde van 19.181 CFU.

> LEESTIP: Meer over giftige stoffen in het Handboek Arbeid en gezondheid

> Bekijk onderstaande infographic voor vliegveldbacteriën in beeld

Reageer op dit artikel