nieuws

Risico straalgrit met asbest is nooit nul

Veilig werken

De FNV stelt Eurogrit/Sibelco aansprakelijk voor de levering van straalgrit met asbest. Dit bedrijf leverde in oktober 2017 vervuild straalgrit aan 140 bedrijven. Sindsdien zitten duizenden werknemers in onzekerheid over hun gezondheid.

Risico straalgrit met asbest is nooit nul

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Het is nog niet duidelijk wat de impact van de blootstelling is en hoeveel mensen uiteindelijk ziek worden. Maar om deze werknemers over dertig jaar juridisch bij te kunnen staan voor letselschade, moeten we het bedrijf nu aansprakelijk stellen.”

‘Risico bij blootstelling aan asbest is nooit nul’

Werken met asbest kan ziektes veroorzaken als asbestose. TNO doet onderzoek naar de geschatte blootstelling van werknemers die met het straalgrit met asbest hebben gewerkt. De resultaten van dit blootstellingsonderzoek zijn nog niet bekend. Jong: “Ook als uit dat onderzoek komt dat de blootstelling laag was, betekent dat niet dat niemand ziek wordt. Het risico bij blootstelling aan asbest is nooit nul. Het is echt heel naar dat al die duizenden mensen jarenlang in onzekerheid zitten, omdat zij door hun werk wellicht ooit ernstig ziek worden.”

> LEES OOK: Asbest, de ‘onverwoestbare’

Gaat concurrentiebelang hier boven belang gezondheid?

De FNV heeft in oktober bij de Inspectie SZW de lijst opgevraagd met alle bedrijven die hebben gewerkt met het straalgrit met asbest. Die aanvraag zit nog vast in de ambtelijke molen. Openbaarmaking is ingewikkeld, aldus de inspectie, omdat het hier mogelijk gaat om concurrentiegevoelige informatie. Jong: “Het zou een absolute schande zijn als concurrentieoverwegingen zwaarder wegen dan de bescherming van de gezondheid van werknemers.”

> LEES OOK: Asbest in straalmiddel, dit doet de Inspectie

Omdat de openbaarmaking via de Inspectie SZW op zich laat wachten, heeft FNV in de aansprakelijkheidsstelling aan Eurogrit ook verzocht om de lijst met bedrijven waaraan het straalgrit met asbest is geleverd.

Informatieplicht over kwesties met risico voor werknemers

De Inspectie heeft inmiddels wel alle ondernemingsraden van de honderden betrokken bedrijven op de hoogte gesteld. FNV vindt dat informatie ook automatisch naar vakbonden moet in geval van het schenden van veiligheid of ondeugdelijke en gevaarlijke stoffen waarbij werknemers gevaar lopen. De FNV kan de bedrijven dan controleren.

> LEES OOK: Straalgrit met asbest op 842 locaties

Jong: “Bedrijven hebben een zorgplicht. Ook in dit geval moesten bedrijven direct zorgen voor beschermende maatregelen, isoleren van het gevaar en de boel schoonmaken. We hebben de indruk dat dit na de bekendmaking wel zorgvuldig is gebeurd, voor zover wij hebben vernomen van bedrijven die zelf bekend maakten dat hun werknemers met het straalgrit met asbest hebben gewerkt. Maar pas met de bedrijfslijst in de hand, kunnen we ook bij de andere bedrijven van de lijst nagaan of adequaat is gehandeld.”

Bron: fnv.nl

 

> TIP: Congres Veilig Werken voor een toekomst met veilig werken. U heeft meteen toegang tot de beurs Safety&Health@Work in Ahoy.

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’ met praktische aanpakken en maatregelen voor ziekten door werk

Reageer op dit artikel