nieuws

Terug naar af voor gedupeerden chroom-6

Veilig werken

Oud-medewerkers van Defensie die jarenlang tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6, moeten hun zaak tegen de Staat uitvechten via de bestuursrechter. Dat is het oordeel van de rechtbank in Maastricht.

Terug naar af voor gedupeerden chroom-6

Die verklaarde de eisers niet-ontvankelijk in de civiele procedure tegen het ministerie. Hun advocaat Rob Bedaux noemt het vonnis teleurstellend. Hij ziet twee mogelijkheden voor een volgende stap: in beroep tegen het vonnis of alsnog naar de bestuursrechter stappen.

Saldo chroom-6: 111 overleden, 1.000 ernstig ziek

Bedaux vertegenwoordigt zo’n 100 ex-werknemers van zogenoemde POMS-sites in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven. Zo’n 2500 werknemers werkten er tussen 1984 en 2006 aan het onderhoud van NAVO-materieel. Daarbij werd gestraald met grit dat de giftige stof chroom-6 bevatte. Volgens Bedaux overleden 111 oud-werknemers door chroom-6 en werden zo’n 1.000 anderen ernstig ziek. Bijna 300 mensen kregen al een vergoeding uit de coulanceregeling van Defensie. Maar Bedaux wil ook een vergoeding voor mensen die buiten deze regeling vallen.

> LEES OOK: Defensie betaalt voor chroom-6 slachtoffers

“Bestuursrechter? Wij vroegen niet om een schadebesluit”

“Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek”, verweet Bedaux het ministerie van Defensie. Een onrechtmatige daad, vindt de advocaat. En die valt volgens hem onder de civiele rechter. Volgens de rechtbank Limburg gaat de bestuursrechter hierover, omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn. Bedaux bestrijdt de lezing van de rechtbank dat hij bij de bestuursrechter had moeten zijn. “Dan gaat het om een schadebesluit en daar vroegen wij niet om”, aldus Bedaux.

> LEES het volledige vonnis (ECLI:NL:RBLIM:2018:1464)

Defensie laat onderzoek verrichten door het RIVM

Defensie laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. Het ministerie neemt de signalen van de zieke oud-collega’s die met chroom-6 hebben gewerkt serieus. Het laat onderzoek verrichten door het RIVM naar het gebruik van chroom-6. Defensie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor alle betrokkenen.

 

> Praktische aanpakken en maatregelen voor ziekten door werk? U vindt het in het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’.

Reageer op dit artikel