nieuws

Van deze top 5 arbeidsongevallen kunt u wat leren

Veilig werken

Veilig werken betekent ook weer veilig thuiskomen. Dat klinkt simpeler dan het is. Mensen maken fouten, omstandigheden zijn niet altijd voorspelbaar en er bestaat ook nog zoiets als domme pech. 

Van deze top 5 arbeidsongevallen kunt u wat leren

Hoe we ook ons best doen om veilig en gezond te werken, arbeidsongevallen zullen er altijd zijn. Wat niet betekent dat we het er maar bij moeten laten zitten. Want leren van ongevallen is een belangrijke manier om soortgelijke ongelukken te voorkomen.

Leren van ongevallen is geen overbodige luxe

Dat is geen overbodige luxe. Want het aantal arbeidsongevallen neemt niet af, maar toe. In 2016 kwamen 70 werknemers door arbeidsongevallen ’s avonds niet meer thuis. Dat zijn 19 slachtoffers meer dan in 2015. Daarmee steeg het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen in 2016 met 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste slachtoffers vielen en vallen in de sectoren bouw, industrie, handel en afvalbeheer.

De top 5 arbeidsongevallen om van te leren

Daarom ook deze nieuwe, gratis whitepaper Top 5 Ongevallen op het werk. Ehsan Kermani heeft op verzoek van de redactie van Vakblad Arbo vijf veelvoorkomende soorten arbeidsongevallen verzameld. En dat zeker niet ter vermaak, maar wel ter lering. Want in de vijf ongevalsbeschrijvingen leest u wat er mis ging, hoe dat kwam en wat u kunt doen om niet in dezelfde kuil te vallen.

Vijf soorten arbeidsongevallen in vijf casussen

De whitepaper Top 5 Ongevallen op het werk is als volgt samengesteld:

1. Besloten ruimten: casus ‘Het stinkt’
Veel ongevallen zijn het gevolg van zuurstofgebrek op de arbeidsplaats. Denk bij die arbeidsplaats aan mestsilo’s, riolen, tankschepen, bierkelders, koelcellen en andere besloten ruimten.

2. Vallen van hoogte: casus ‘260 ton beton’
Vallen van hoogte is een veelvoorkomend soort ongeval. Zeker in de bouw komt vallen van hoogte van personen en objecten vaak voor. Daarnaast zorgen ladders en trappen voor allerlei valpartijen.

3. Intern transport en verkeer: casus ‘Dovemansoren’
Ongevallen met heftrucks, hijskranen, transportbanden en liften op bedrijfstreinen veroorzaken ernstige letsels. Andere transportbanden zorgen voor vele kleinere amputaties en beknellingen.

4. Draaiende delen van machines: casus ‘Mootjes & kootjes’
Manipulatie van machines en het verwijderen van afschermingen zijn de meest voorkomende reden voor ongevallen met draaiende delen van machines. Met veelal verlies van (delen van) vingers.

5. Niet uitgeschakelde machines en installaties: casus ‘Bloederige toestanden’
Onderhouds-, reparatie-, schoonmaak- en afstelwerkzaamheden verrichten aan machines en installaties terwijl deze zijn aangesloten op een energiebron, is vragen om moeilijkheden.

> DOWNLOAD de whitepaper Top 5 Ongevallen op het werk

Reageer op dit artikel