nieuws

Valgevaar bij werken op hoogte met stip op 1

Veilig werken

Weet u welke soort arbeidsongevallen nog steeds met stip op 1 staat? Juist ja, dat is vallen van hoogte. En dit terwijl valgevaar bij werken op hoogte met betrekkelijk eenvoudige maatregelen te voorkomen is.

Valgevaar bij werken op hoogte met stip op 1

Valgevaar bij werken op hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Het Arboportaal besteedt hier dan ook aandacht aan in een nieuwe animatie over werken op hoogte en valgevaar. Download de video op www.arboportaal.nl of bekijk ‘m hieronder.

Werken op hoogte: wat zijn de gevaren?

Werken op hoogte brengt diverse gevaren met zich mee. Allereerst is daar natuurlijk de meest voor de hand liggende: het risico dat de werknemer naar beneden valt. Of dat nou van een dak, ladder of steiger is of dat het gaat om een val door een opening in de werkvloer. Maar vergeet ook niet het gevaar dat een werknemer – of een voorbijganger – wordt geraakt door een vallend voorwerp. Daarnaast is de vluchtroute bij calamiteiten voor werknemers op hoogte vaak langer, met alle risico’s van dien.

> LEES OOK: 4 mythes over werken op hoogte

Wanneer valgevaar bij werken op hoogte?

Er is altijd sprake van valgevaar bij werken op hoogte als de werknemer op 2,5 meter of hoger moet werken. Maar ook minder hoog zijn er risico’s verbonden aan werken op hoogte. Daarom moet de werkgever een gedegen RI&E uitvoeren. En aansluitend maatregelen treffen die geschikt zijn in de gegeven werksituatie. Daarbij zijn zaken belangrijk als ondergrond, omstandigheden, kennis van de arbeidsmiddelen en kenmerken van de materialen waarmee wordt gewerkt. De werknemer zelf moet hiermee natuurlijk ook verstandig omgaan.

> LEES OOK: 5 tips voor veilig werken op hoogte

Bron: arboportaal.nl

 

> TIP: Download de whitepaper Top 5 Ongevallen op het werk

Reageer op dit artikel