nieuws

Schadevergoeding voor mortierongeval Mali

Veilig werken

Defensie en de weduwe van de omgekomen militair Henry Hoving hebben overeenstemming bereikt over een schadevergoeding. Hoving kwam om bij een ongeval met een mortiergranaat tijdens een militaire oefening in Mali.

Schadevergoeding voor mortierongeval Mali

Defensie en advocaat Michael Ruperti van de weduwe Jennifer Schouten bevestigen een bericht hierover in het AD. Het geld van deze schadevergoeding is bedoel voor de materiële schade. Daaronder valt onder meer het verlies aan inkomen voor de vrouw en haar dochter. Volgens de advocaat is het onderdeel van de overeenkomst dat partijen geen uitspraken doen over de hoogte van het bedrag voor materiële schade.

OVV: Defensie ernstig tekort geschoten in waarborgen veiligheid

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen in 2016 om in Mali. Dit gebeurde toen een granaat ontplofte tijdens een oefening met een 60 mm-mortier. Vervolgens verscheen eind september vorig jaar een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het ongeval. Daarin schreef de Onderzoeksraad dat Defensie ernstig tekort is geschoten in het waarborgen van de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali. Want volgens de OVV deugden de granaten niet en was de acute medische zorg niet op orde.

> LEES OOK: OVV kritisch over mortierongeval Mali

Smartengeld omgekomen militairen Mali nog onderwerp van gesprek

Over de immateriële schade, het zogeheten smartengeld, is de weduwe Schouten nog in gesprek met Defensie. En hetzelfde geldt voor de andere nabestaanden van de twee in Mail omgekomen militairen. Defensie heeft inmiddels 20.000 euro geboden, een standaardbedrag voor zogeheten affectieschade. Maar met dat bedrag zijn de weduwe en de andere nabestaanden het oneens. Minister Bijleveld heeft inmiddels in de Tweede Kamer aangegeven daarover graag te willen praten met de nabestaanden van Hoving en Roggeveld. Met de partner van Roggeveld zijn nog geen afspraken gemaakt over een materiële schadevergoeding.

> LEES OOK: Eerste Kamer stemt in met vergoeding affectieschade

Reageer op dit artikel