nieuws

3.000 doden per jaar door gevaarlijke stoffen

Veilig werken

Gevaarlijke stoffen, het zijn sluipmoordenaars. 1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden door werken met gevaarlijke stoffen. Dat kan leiden tot ernstige ziekten als astma, COPD en longkanker.

3.000 doden per jaar door gevaarlijke stoffen

Jaarlijks gaan naar schatting 4.100 mensen dood door beroepsziekten. Van hen sterven bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613. Daarom vindt staatssecretaris van SZW Van Ark het de hoogste tijd voor actie: “Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. We moeten er samen voor zorgen dat het aantal slachtoffers afneemt.”

Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars

Cijfers van TNO, CBS en RIVM maken duidelijk dat ziekteverschijnselen door werken met gevaarlijke stoffen vaak met jaren vertraging optreden. Daardoor bestaat 80 procent van alle sterfgevallen uit gepensioneerden en slechts 20 procent uit werkenden.

> LEES OOK: Minder aanmeldingen bij IAS in 2017

Vaak gaat het om stoffen die we niet kunnen ruiken of zien. Of stoffen waarvan we in eerste instantie niet verwachten dat ze zo schadelijk zijn. Denk aan kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven. Maar bijvoorbeeld ook aan meelstof in bakkerijen. Deze gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen bij het dagelijks werk van bijvoorbeeld aannemers, timmermannen of lassers.

> LEES OOK: Meer kennis nodig over gevaarlijke stoffen

Het verschil tussen longen en een stofzuigerzak

Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Longarts Jos Rooijackers: “Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar. Maar de stofdeeltjes komen wel in je longen terecht. Ik trek vaak de vergelijking tussen je longen en een stofzuiger, want ze nemen beide stoffen op. Met één cruciaal verschil: een stofzuigerzak kun je vervangen. Door het werken met gevaarlijke stoffen kunnen mensen allerlei aandoeningen krijgen. Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals bij astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Er gaan vaak (tientallen) jaren overheen voordat mensen de gevolgen merken en een beroepsziekte krijgen.”

> LEES OOK: Ademnood door longziekten op het werk

Campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

Op 14 mei is de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van start gegaan. Het ministerie van SZW en haar campagnepartners vragen daarmee aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen. Ook komen ze met concrete oplossingen. Het ministerie spoort werkgevers en werknemers aan om werk te maken van verstandig omgaan met gevaarlijke stoffen. Via een online campagne, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten waar goede voorbeelden centraal staan. “Dit is een maatschappelijk probleem met veel persoonlijk leed. De gevolgen van werken met gevaarlijke stoffen zijn ernstig. Alleen merken we die gevolgen pas op de langere termijn. In veel gevallen pas als we met pensioen zijn. Maar gelukkig kunnen we er iets tegen doen. Daar gaat deze campagne over.”

> LEES OOK: Zelfinspectietool gevaarlijke stoffen vernieuwd

Veiliger werken met relatief eenvoudige maatregelen

Staatssecretaris Van Ark hield tijdens de kick-off van de campagne een toespraak  en bracht een werkbezoek aan autowerkplaats Ames in Dordrecht. Dit bedrijf heeft in de werkplaats de veiligheid van medewerkers verbeterd met een aantal relatief eenvoudige maatregelen. Werkplaats-chef Paul Ligthart: “Om te voorkomen dat onze medewerkers dieselrook inademen, wordt bij het naar binnen en buiten rijden een roetfilter geplaatst. Tijdens onderhoud en reparatie van de auto’s zetten we een afzuiger op de uitlaat. Zo worden de uitlaatgassen veilig afgevoerd en blijft dieselrook niet in de werkplaats hangen.”

> LEES OOK: Zo werk je veilig met gevaarlijke stoffen

Bron: rijksoverheid.nl

> TIP: het boek Beroepsziekten voorkomen

Reageer op dit artikel