nieuws

15 maanden cel voor bestuurder monstertruck

Veilig werken

De bestuurder van een zogenoemde monstertruck is in hoger beroep veroordeeld tot 15 maanden cel. Het gerechtshof in Arnhem legde hem de gevangenisstraf op wegens een zwaar ongeval in 2014.

15 maanden cel voor bestuurder monstertruck

Het ongeval met de monstertruck vond plaats op 28 september 2014 tijdens een evenement in Haaksbergen. Daarbij reed de chauffeur van de monstertruck in op het publiek. Bij het drama kwamen drie mensen om het leven en raakten 23 toeschouwers zwaargewond. De dodelijk slachtoffers waren een kind van vijf jaar, een vrouw van 73 en een man van 50.

Rechtbank had chauffeur ook al 15 maanden cel opgelegd

Eerder had de rechtbank de bestuurder ook al 15 maanden cel opgelegd. Daarop tekende de man beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank. Omdat hij meent dat het dramatische ongeval niet zijn schuld is, maar het gevolg van een technisch mankement aan de monstertruck. Maar volgens het hof is het ongeval te wijten aan zijn gebrek aan controle over de ruim 4000 kilo wegende truck.

> LEES OOK: Bestuurder monstertruck zelf ook slachtoffer 

Bij de stunt reed de chauffeur met zijn truck (1500 pk op reusachtige banden) over zes autowrakken heen. Hij faalde daarbij om de bocht goed te nemen en reed in plaats daarvan rechtdoor, het publiek in.

Bestuurder heeft met stunt onaanvaardbare risico’s genomen

De bestuurder was een professioneel stuntman, met veel ervaring met het besturen van monstertrucks. Maar de man heeft onaanvaardbare risico’s genomen, luidt het oordeel van het hof. Dit deed hij door op een te krap ingericht terrein met een levensgevaarlijk voertuig een riskante stunt uit te voeren in de richting van het publiek. Het hof heeft daarom ook bepaald dat hij zijn vak als stuntman voor vijf jaar niet mag uitoefenen.

> LEES OOK: Monstertruck had niet gemogen

Ook voorwaardelijke boete voor organisator evenement

Het hof legde de organisator van het evenement, de stichting Sterevenementen, een voorwaardelijke boete op van 25.000 euro. Want het hof houdt de organisator medeverantwoordelijk voor het ongeluk en de dramatische gevolgen. Sterevenementen wist nauwelijks welke stunt de chauffeur met zijn monstertruck precies zou gaan uitvoeren, aldus het hof. Daardoor heeft de organisator zich onvoldoende bekommerd om de veiligheid van het publiek.

> LEES OOK: Meer veiligheidseisen bij evenementen

 

> TIP: Download de gratis whitepaper Gedrag en Veiligheid

> TIP: Is de opleiding Risicomanagement iets voor u?

Reageer op dit artikel