nieuws

Chemelot moet veiliger, vindt OVV

Veilig werken

Industrieterrein Chemelot in Geleen is niet veilig genoeg. Het veiligheidsniveau moet omhoog, zeker als het complex wil groeien. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Chemelot moet veiliger, vindt OVV

De raad deed onderzoek na een reeks incidenten in korte tijd. In 2016 vond er een brand met dodelijk ongeval plaats en kwamen tot drie keer toe gevaarlijke stoffen vrij. De veiligheid schiet tekort, concluderen de onderzoekers.

Want inspectie en onderhoud zijn niet altijd op orde, medewerkers leven werkinstructies niet na en bedrijven identificeren mogelijke risico’s niet. Bovendien zijn de chemische installaties verouderd. Ze worden weliswaar onderhouden, maar niet gemoderniseerd. Bovenal ontbreekt een overkoepelende visie op veiligheid.

> LEES OOK: Machineveiligheid is nog geen procesveiligheid

Overkoepelende visie op veiligheid Chemelot ontbreekt

Chemelot is ongeveer 8 vierkante kilometer groot. Er zijn meer dan honderd chemische bedrijven gevestigd, waaronder DSM en SABIC. Ook is er een campus voor duizenden onderzoekers en studenten. Eromheen liggen meerdere woonwijken. Elk bedrijf is afzonderlijk bezig om zich aan de wetten en regels te houden. Maar volgens de OVV ontbreekt een overkoepelende visie op de veiligheid van Chemelot als geheel.

De provincie Limburg krijgt een tik op de vingers van de OVV. Die heeft niet goed vastgesteld welk niveau van veiligheid wordt nagestreefd, hoe Chemelot dat niveau moet halen en wat de provincie daaraan doet.

> LEES OOK: Over de 9 incidenten bij Chemelot

Chemelot: aandachtspunten en verbeterpunten OVV opgepakt

In reactie op het rapport van de OVV laat Chemelot weten dat het al bezig is om de veiligheid te verbeteren. “De kritische aandachtspunten en verbeterpunten zijn inmiddels verder opgepakt: sommigen zijn al uitgevoerd, anderen zijn nog in uitvoering. Er zijn extra inspecties en een extra inventarisatie van alle risico’s”, aldus Chemelot.

Directeur Robert Claasen  zegt dat het industrieterrein eind dit jaar meer duidelijkheid wil hebben over betere onderlinge samenwerking tussen bedrijven. “Het OVV-rapport is een goede spiegel om dingen nog beter te krijgen”, aldus Claasen. “We zetten nu al mensen bij elkaar om lessen van elkaar te leren. Voortaan gaan we ook checken wat er met die lessen is gebeurd. De OVV komt over een jaar terug, we gaan nu een duw in de rug geven voor de betere samenwerking die al in gang was gezet.” Dit gebeurt onder het toeziend oog van externe adviseurs en controleurs.

> LEES OOK: Hoe veilig is Chemelot?

Aanbevelingen OVV harde voorwaarde voor verdere groei

De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn voor de gemeente Sittard-Geleen een harde voorwaarde voor verdere groei van het industrieterrein. Sittard-Geleen gaat de lat hoog leggen. Volgens de gemeente moet er een evenwicht zijn tussen de groei van Chemelot en de veiligheid van medewerkers en omwonenden. “Daarbij moet er aandacht zijn voor de subjectieve gevoelens van onveiligheid en de zorgen van de direct omwonenden van het industrieterrein.”

> LEES de aanbevelingen van de OVV

Sittard-Geleen gaat samen met de provincie Limburg en buurgemeenten Stein en Beek werken aan het verbeteren van de veiligheid op Chemelot en omgeving, met name via aanpassing van de omgevingswet. Dat moet geen probleem zijn: het contact met Chemelot is goed, we weten elkaar snel te vinden en zijn bereid om gezamenlijk op te trekken, aldus de gemeente.

 

> TIP: volg de opleiding Awareness, bewust veilig gedrag

Reageer op dit artikel