nieuws

Hoe komt gedrag van mensen tot stand?

Veilig werken

Het mag gezegd worden: gedrag is ‘in’ in de veiligheidskunde. Bedrijven kunnen hun veiligheidszaken op papier nog zo prima op orde hebben. Maar als het op de praktijk aankomt, worstelen zij er dikwijls mee.

Hoe komt gedrag van mensen tot stand?

Dat komt volgens die bedrijven door het gedrag van mensen. Of liever: van hun medewerkers. Want die doen het werk op een andere manier dan het op papier staat.

Hoe komt het gedrag van mensen tot stand?

Waarom doen mensen dat? En niet alleen het waarom stelt ons voor vragen. Want hoe komt het gedrag van mensen eigenlijk tot stand? Hoe kun je dat gedrag vervolgens beïnvloeden? En kun je gedrag überhaupt wel beïnvloeden?

> LEES OOK: Onveilig gedrag, waarom toch?

Antwoorden op al deze vragen kunt u lezen in het boek Gedrag en veiligheid. Inderdaad: antwoorden. Er is namelijk geen eenduidig antwoord te geven op alle relevante vragen over gedrag. Gelukkig maar, want dat vergroot onze mogelijkheden om gedrag van mensen daadwerkelijk te begrijpen. En het misschien ook (blijvend) te veranderen.

Deskundigen bespreken gedrag vanuit eigen perspectief

In het boek bespreken diverse deskundigen gedrag vanuit hun eigen perspectief. Daarbij gaat het zowel om het gedrag van individuen als om het gedrag van groepen. De deskundige auteurs zijn Birgitte Blatter, Frank Guldenmund, Frank Leoné, Frank van Luijk, Herman de Bruine, Jan Treffers, Job Groeneweg, Maartje Bakhuys Roozeboom, Marius Rietdijk, Tamara Wolsak en Victor Roggeveen. Zij putten bij hun besprekingen uit degelijk, wetenschappelijk onderzoek en ook uit hun eigen ervaring. Achtereenvolgens komen daarbij aan bod: het brein, het behaviorisme, beslissen en fouten, persoonlijkheid, onbewust gedrag, leiderschap, cultuur, het organiseren van gedrag en gedragsinterventies.

> LEES OOK: Pak mee, deze whitepaper over gedrag en veiligheid

boek Gedrag en veiligheidHet toegankelijk geschreven boek Gedrag en veiligheid is primair bedoeld als leerboek voor beroepsopleidingen (hbo-niveau). Maar iedereen die geïnteresseerd is in het gedrag van mensen kan er veel van leren.

> Interesse? Bestel het boek Gedrag en veiligheid nu.

Reageer op dit artikel