nieuws

Defensie onder vuur: nieuwe kazerne op vuile grond

Veilig werken

De Tweede Kamer wil opheldering van het ministerie van Defensie over de vervuiling van het terrein in Vlissingen waar de nieuwe marinierskazerne moet komen. Follow The Money en EenVandaag melden op basis van vertrouwelijke rapporten dat de grond ernstig vervuild is.

Defensie onder vuur: nieuwe kazerne op vuile grond

PvdA en PVV stelden Kamervragen, D66 en CDA vroegen om duidelijkheid. Ook militairen vakbonden willen weten hoe het zit. “Dit zaakje stinkt”, twitterde PvdA-Kamerlid Kerstens. Hij wil weten welk gevaar de mariniers lopen en “wat dit zegt over een organisatie die z’n medewerkers bijvoorbeeld ook willens en wetens jarenlang met het gevaarlijke chroom-6 liet werken.”

> LEES OOK: Chroom-6: Defensie aansprakelijk

Grond locatie nieuwe marinierskazerne ernstig vervuild

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat er 3 hectare grond zal worden gesaneerd. De grond daar is vervuild met onder meer zware metalen, pac’s en pcb’s. De rest van het terrein, in totaal 70 hectare groot, is volgens de woordvoerder niet vervuild.

Maar volgens Follow The Money en EenVandaag blijkt uit vertrouwelijke rapporten van Defensie dat het anders zit. Sterker nog, de locatie van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen is ernstig vervuild. In de grond zijn zware metalen, giftige stoffen en asbest gevonden. Want chemiebedrijf Hoechst, mijnbouwbedrijf Billiton en aluminiumproducent Pechiney hebben er jarenlang hun afval gedumpt. Ook zou er op het terrein illegaal afval zijn gestort. Volgens toxicologen is het dan ook gevaarlijk om met de grond in contact te komen.

Bovendien zijn er niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond aangetroffen. Daarnaast zou het grondwater zijn vervuild.

> LEES OOK: GenX in drinkwater van zes gemeenten

Defensie en provincie Zeeland wisten van vervuilde grond

In 2012 besloot het ministerie van Defensie om de mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Bodemonderzoek van na die datum bracht aan het licht dat er onder meer koper, lood en cyanide in de grond zitten. Defensie en de provincie Zeeland wisten van de zware vervuiling, maar hielden dit achter voor de Tweede Kamer, de vakbonden en het Korps Mariniers.

De beslissing over de verhuizing viel na de belofte van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen om het terrein bouwrijp op te leveren. Door de zware vervuiling is sanering van de grond noodzakelijk. Maar de provincie en de gemeente schuiven de kosten daarvan nu door naar Defensie. Volgens Follow the Money kost het gereedmaken van het terrein het ministerie daardoor vele miljoenen extra.

> LEES OOK: Nu ook vervuilde grond door GenX

Nieuw pijnpunt in dossier ‘Verhuizing mariniers naar Vlissingen’

De mariniers moeten dus van Doorn naar Vlissingen verhuizen. Daar bestaat binnen het korps echter veel weerstand tegen. Eerder dit jaar bleek dat 85 procent van de mariniers dreigt op te stappen als de verhuizing in 2022 doorgaat. Een van de redenen is dat veel mariniers dan veel verder weg van hun gezin wonen. De bodemvervuiling van het terrein in Vlissingen is nu het volgende pijnpunt in de verhuizing. Een deel van de Kamer (GroenLinks, PVV, D66) steunt de mariniers en wil dat het plan van tafel gaat. In de discussie in de Kamer van de afgelopen jaren speelde de bodemvervuiling echter nog geen rol.

> LEES OOK: Werkplek kankervrij: meer grenswaarden

Bronnen: anp.nl, nos.nl, ad.nl

Reageer op dit artikel