nieuws

ILT legt groot onderhoud Kijfhoek stil

Veilig werken

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het groot onderhoud op rangeerterrein Kijfhoek (Zwijndrecht) stilgelegd na een reeks incidenten. De ILT plaatste spoorbedrijven Strukton en ProRail onder verscherpt toezicht.

ILT legt groot onderhoud Kijfhoek stil

Aanleiding voor het ingrijpen waren onveilige situaties op en rond het spoor en een botsing. Die incidenten brachten grote risico’s mee voor spoorwerkers. Pas als de veiligheidscultuur substantieel is verbeterd mag het werk op Kijfhoek weer worden hervat.

> LEES OOK: Geen schot in veiligheid voor spoorwerkers

ILT: structurele veiligheidsproblemen op Kijfhoek

De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt dat sprake is van structurele problemen op Kijfhoek: “ProRail en Strukton Rail hielden zich niet aan hun eigen veiligheidsinstructies. Treindienstleiders zagen en wisten dat, maar spraken daar de verantwoordelijken niet op aan.”

> LEES OOK: Deze aanpak van gedrag op de werkvloer werkt wél

Reeks incidenten, maar botsing vormt directe aanleiding

In juni en juli deden zich al meerdere incidenten voor. Maar met de botsing tussen een lorry en een ketelwagen was de maat vol voor ILT. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft van ProRail eerst een grondige analyse van de veiligheidsrisico’s geëist. Het spoorbedrijf moet bovendien maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen tijdens werkzaamheden op Kijfhoek.

> LEES OOK: Schuld en boete in Kijfhoek

rangeerterrein_Kijfhoek_Zwijndrecht

ProRail onderschrijft conclusie Inspectie: onacceptabel

ProRail stelt in een reactie op de stillegging: “Wij onderschrijven de conclusie van de inspectie dat er sprake is van het structureel afwijken van veiligheidsprocedures bij werkzaamheden. Net als aannemer Strukton vinden wij het onacceptabel als mensen zich niet houden aan veiligheidsinstructies of afgesproken werkprocessen.”

De spoorbeheerder laat zelf ook een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de veiligheidscultuur op Kijfkoek. Naar aanleiding van de stillegging op 19 juli heeft ProRail een pakket van maatregelen getroffen. Zo is een dagelijkse veiligheidsdagstart ingevoerd.

> LEES OOK: Veiligheidscultuur? Gebruik dat woord niet steeds

Uitgebreide veiligheidsinstructie en 100-procentscontroles

Verder laat ProRail nu ook onverwachtse veiligheidsinspecties uitvoeren. Dit gebeurt naast de wekelijkse inspectierondes die toch al plaatsvinden. Spoorwerkers mogen alleen nog aan het werk op het terrein na een uitgebreide veiligheidsinstructie. ILT voert zogenoemde 100-procentscontroles uit op risico-analyses en werkinstructies van het werk dat nog wel plaatsvindt. Het is nog onduidelijk wanneer het geplande groot onderhoud op Kijfhoek verder mag.

> LEES OOK: Veiligheid stimuleren met de Veiligheidsladder

Bron: cobouw.nl

 

> TIP: Congres risicomanagement Zicht op onzichtbare risico’s

Reageer op dit artikel