nieuws

Diverse bouwplaatsen stilgelegd vanwege risico’s op vallen, aanrijden en gevaarlijke stoffen

Veilig werken

De Inspectie SZW heeft op 2 oktober van dit jaar zo’n dertig bouw- en infralocaties in Tilburg gecontroleerd. Op maar liefst 22 werkplekken heeft de Inspectie SZW de werkzaamheden tijdelijk moeten stil leggen.

Diverse bouwplaatsen stilgelegd vanwege risico’s op vallen, aanrijden en gevaarlijke stoffen

De inspectie SZW heeft de bouwplaatsen stilgelegd omdat er een groot risico was dat werknemers zouden vallen, worden aangereden of blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De Inspecteurs vonden geen overtredingen van regels op het gebied van beloning of arbeidstijden.  In de bouwnijverheid lopen werknemers het meeste risico om slachtoffer te worden van een ernstig ongeval, fysieke overbelasting of blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Bouwplaatsen stilgelegd vanwege risico op vallen

De Inspectie SZW heeft tijdens de controles in Tilburg onder andere gekeken naar hoe opdrachtgevers, hoofd- en onderaannemers samenwerken. En natuurlijk ook welke maatregelen zij troffen om het veilig en gezond werken op de bouwplaats te waarborgen. Op de helft van de bouwplaatsen bleek dat er onveilig werd gewerkt op hoogte. Daardoor liepen medewerkers het risico te vallen. De Inspectie heeft op dertien plekken de werkzaamheden op hoogte op de bouwplaatsen stilgelegd en twee waarschuwingen gegeven. De aannemers hebben opdracht gekregen om veiligheidsmaatregelen te treffen. Zodra die zijn genomen, kunnen de werkzaamheden worden hervat.

Instortingsgevaar, aanrijdingen en gevaarlijke stoffen

Op acht bouwlocaties bleek het onmogelijk om arbeidsplaatsen veilig te betreden of verlaten. Er was bijvoorbeeld sprake van instortingsgevaar of risico op aanrijdingen. Ook bleken de werkplekken niet ordelijk en schoon. Daardoor kwam de veiligheid van medewerkers in het geding. Op vier bouwplaatsen werden werknemers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals kwarts, houtstof of dieselmotorenemissie. Op één bouwplaats waar werd gewerkt en asbest was verwijderd, ontbrak het vrijwaringsbewijs. De Inspectie SZW heeft hier in acht situaties de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd.

Werkdruk door de crisis

Onlangs waarschuwde FNV nog dat bouwplaatsen steeds onveiliger worden. De werkdruk is veel te hoog. Daardoor verslapt vaak de aandacht voor veiligheid. Vooral op kleinere bouwplaatsen en bij ZZP’ers speelt dit. En dan worden lang niet alle ongevallen gemeld. Bouwvakkers zijn bang voor hun werkgever. En werknemers hebben geen zin in inspecteurs.

Schrijnende situaties

FNV constateerde deze zomer schrijnende situaties op bouwplaatsen. Zo moesten deze (warme) zomer, op een bouwplaats de bouwvakkers uitklokken en door een poortje gaan voordat ze konden drinken. Ook waren er op veel werkplekken geen voorzieningen voor de warmte. Zoals voldoende schaduw, zonnebrand en luchtige kleding. Maar aan de andere kant is het bij slecht weer vaak een moeras op bouwplaatsen.

Cao

Vijf maanden geleden werd een nieuwe cao voor de bouw afgesloten. Toch wil FNV nog een aantal aanvullende afspraken. Zoals meer controle op de steigerbouw en veel meer voorlichting over veiligheid.

Bron: Inspectie SZW en Omroep Brabant

TIP: Whitepaper Veilig werken in de bouw

Reageer op dit artikel