nieuws

Generieke poortinstructie in de bouw

Veilig werken

De leden van de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’ willen meer veiligheid in de keten. Vanaf september jl. accepteren zij de generieke poortinstructie (GPI) op al hun eigen bouwplaatsen.

Generieke poortinstructie in de bouw

Daardoor kunnen partijen op deze bouwplaatsen met één instructie terecht. Het leven wordt voor medewerkers en leveranciers van verschillende hoofdaannemers gemakkelijker. Zij hoeven door deze generieke poortinstructie niet telkens een andere poortinstructie te volgen. En dat terwijl deze meestal grotendeels hetzelfde is. Dit vergroot het veiligheidsbesef in de keten.

Twee Generieke poortsinstructies

Er zijn twee aparte GPI’s: voor Infra en B&U. Voor installateurs volgt binnenkort een module Installatietechniek. Vanaf 1 april 2019 is deze GPI verplicht op alle eigen bouwplaatsen. Daardoor weten de aannemers zeker dat alle medewerkers dezelfde instructie hebben gevolgd. Zij weten dan hoe de veiligheid op deze bouwplaatsen is geregeld.

Governance Code Veiligheid in de bouw

In de ‘Governance Code Veiligheid in de bouw’ maakten opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw, infra en installatietechniek afspraken over het verbeteren van de veiligheid. Zij legden een en ander in 2012 vast in een intentieverklaring. Vooral de veiligheidscultuur in de keten staat centraal. Met gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden. Leden zijn onder andere Ballast Nedam, ProRail, Bam, Strukton, TBI, Volker Wessels, Dure Vermeer, Heijmans en Unica.

Poortinstructie volgen en de toets doen

De generieke poortinstructie volgen en de toets doen kan via gpi.explainsafe.nl. De poortinstructie bestaat uit een introductiefilm met een casus, een instructie met oefenvragen en toetsvragen.

Meer informatie: https://gc-veiligheid.nl/

Reageer op dit artikel