nieuws

Veiligheidsinstructie; spoort dit Japanse bedrijf wel?

Veilig werken

Het Japanse spoorbedrijf West Japan Railway (JR West) past een omstreden veiligheidsinstructie aan. Het bedrijf doet dit nadat er van veel kanten fikse kritiek op de instructie is gekomen.

Veiligheidsinstructie; spoort dit Japanse bedrijf wel?

JR West is actief in het westen van het grootste eiland van Japan. Het spoorbedrijf hield er tot voor kort een eigenaardige veiligheidsinstructie op na. Het liet medewerkers tussen twee sporen in een tunnel hurken terwijl kogeltreinen met 300 kilometer per uur langs raasden.

U vraagt zich als weldenkend mens waarschijnlijk af wat het nut was van deze ‘oefening’. Welnu, de aanpak was bedoeld om de werknemers te overtuigen van het grote belang van veiligheid op en rond het spoor. Met name onderhoud speelt daarbij een grote rol.

Veiligheidsinstructie op losse schroeven

Het concern introduceerde de veiligheidsinstructie in 2016. Aanleiding voor dit schrikbewind: een jaar eerder verloor een kogeltrein een van zijn aluminium onderdelen tijdens een rit. Dit losse onderdeel vloog vervolgens tegen de romp van de trein. Bij dit ongeluk raakte één passagier gewond. Inspecteurs schreven het ongeval toe aan losse schroeven en dus aan slechte inspecties.

Een oefening? Eerder een marteling!

Sinds de eerste introductie van de oefening mochten maar liefst 240 werknemers die ondergaan. Sommigen van hen spraken van een marteling. Ook vakbonden waren niet buitengewoon geporteerd van de methode. Tegenover een Japanse krant zei een werknemer het vooral erg eng te hebben gevonden. Hij had geen flauw idee wat het doel was van de exercitie.

> LEES OOK: Geen schot in veiligheid voor spoorwerkers

Voortaan toekijken vanachter het hek

De omstreden veiligheidsinstructie van JR West werd enkele maanden geleden bekend. Vlak daarna benadrukte het concern nog de praktijk niet aan te zullen passen. Maar na maatschappelijke druk is toch anders besloten.

De onderneming gaat medewerkers nu vanachter een hek laten toekijken hoe de kogeltreinen op enorme snelheid voorbij rijden. Andere spoormaatschappijen in Japan laten nieuwe werknemers de passerende treinen bekijken vanaf een platform.

> LEES OOK: Veiligheid op zijn Amerikaans …

Nooit dodelijk ongeluk met kogeltrein

De Japanse kogeltreinen of shinkansen staan niet alleen bekend om hun punctualiteit, maar ook om hun veiligheid. Sinds de eerste kogeltrein in 1964 in gebruik werd genomen vond er nooit een dodelijk ongeluk plaats door problemen met de trein zelf.

Bron: nu.nl

 

> TIP: de Praktijkdag RI&Ede onderste steen boven 

veiligheidsinstructie voor Japanse kogeltrein

Reageer op dit artikel