nieuws

Dag van het magazijn: veilig is goud

Veilig werken

Donderdag 15 november 2018 is het de Dag van het Magazijn. Een belangrijke dag, want veilige en efficiënte logistiek begint en eindigt in het magazijn.

Dag van het magazijn: veilig is goud

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Daar werken logistiek managers, heftruckchauffeurs en orderpickers veilig en efficiënt door vaardigheden op peil te houden, werkprocessen te bewaken en machines periodiek te laten onderhouden en keuren.

 

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Veiligheid is belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden

De logistiek krijgt gelukkig steeds meer aandacht voor veiligheid. Werkgevers realiseren zich goed dat veilig en gezond werken leidt tot tevreden werknemers, meer efficiency en hogere productiviteit. Vanuit die visie kosten investeringen in veiligheid geen geld, maar leveren ze juist geld op. Een tekort aan goede, geschoolde en gemotiveerde medewerkers maakt een veilige en gezonde werkomgeving bovendien tot een ‘must’. Want alleen zo kunnen werkgevers medewerkers binden en behouden. Anders gezegd: veiligheid is een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden.

> LEES OOK: Veilig werken? Zo vergeet u niets in de RI&E

Serieus veilig werk: de Prijs voor het Veiligste Magazijn

Daarom hebben BMWT, evofenedex, Logistiek.nl en Tempo-Team destijds het initiatief genomen tot de Prijs voor het Veiligste Magazijn. Deze prijs gaat naar bedrijven die serieus werk maken van veiligheid in het magazijn. De jury ziet er daarbij op toe dat de drie pijlers mens, proces en techniek met elkaar in evenwicht zijn in de veilige werkomgeving. De Prijs voor het Veiligste Magazijn is de bevestiging dat mensen met vertrouwen aan het werk kunnen in hun magazijn.

Brons, zilver of goud op basis van score op negen criteria

Bedrijven kunnen een bronzen, zilveren of gouden waardering krijgen. De jury bepaalt deze waardering op basis van de score op negen criteria, waaronder wettelijke verplichtingen, veiligheid op de werkvloer, veiligheidseisen van het management en werkklimaat. Er zijn twee categorieën: grote magazijnen met meer dan 25 magazijnmedewerkers en kleine magazijnen met 25 of minder magazijnmedewerkers. Juryvoorzitter is professor dr. René de Koster van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prijs voor het Veiligste Magazijn 2018, dit zijn de winnaars

En wat zijn de uitkomsten van de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland 2018? Bausch Health Amsterdam uit Schiphol-Rijk heeft goud gekregen tijdens de uitreiking van de prijs voor het Veiligste Magazijn van 2018. Jumbo Supermarkten uit Elst en Vistaprint uit Venlo gingen er met het zilver vandoor. En last but not least kreeg Pon Logistics uit Leusden het brons toebedeeld tijdens de uitreiking in Zoetermeer.

 

> TIP: de Praktijkdag RI&Ede onderste steen boven 

de RI&E voor veilig werken in het magazijn

Reageer op dit artikel