nieuws

Slavernij blijkt prima te gedijen in Europa

Veilig werken

Een Noord-Koreaanse arbeider heeft aangifte gedaan tegen een Nederlandse scheepsbouwer. De Noord-Koreaan werkte op een Poolse scheepswerf. Het Nederlandse bedrijf liet daar scheepsrompen bouwen, al was het bekend met de treurige arbeidsomstandigheden op de werf.

Slavernij blijkt prima te gedijen in Europa

Advocatenkantoor Prakken D’Oliveira vertegenwoordigt de Noord-Koreaan. Het kantoor heeft de aangifte recentelijk bekend gemaakt in een verklaring. In diezelfde verklaring stelt mensenrechtenorganisatie Global Legal Action Network: “Deze zaak herinnert ons er nogmaals aan dat er binnen Europa meer gedaan moet worden, want ook hier gedijt slavernij kennelijk goed.”

> LEES OOK: Boete I-SZW kost Rotterdamse haven een miljoen

Werken onder mensonterende en gevaarlijke omstandigheden

De Noord-Koreaanse arbeider werkte jarenlang voor de prominente Poolse scheepswerf Crist S.A.. Het Nederlandse bedrijf zou daar scheepsrompen hebben laten bouwen en repareren. Dat deed het bedrijf ook nog nadat het wist dat de Noord-Koreaanse arbeiders op de werf onder mensonterende en gevaarlijke omstandigheden hun werk moesten doen. De Noord-Koreaan stelt dat hij twaalf uur per dag onder die onveilige omstandigheden moest werken.

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Arbeidsomstandigheden deden denken aan moderne slavernij

Uit onderzoek van de Poolse arbeidsinspectie zou blijken dat de werf veiligheidsvoorschriften en gezondheidsvoorschriften stelselmatig aan zijn laars lapte. Dat de werf lak had aan arbo, zou al hebben geleid tot een dodelijk arbeidsongeval. In ieder geval deden de arbeidsomstandigheden  – of liever gezegd: het gebrek daaraan –  denken aan moderne slavernij. Want het grootste deel van het salaris van de uitgebuite Koreaan zou direct naar de Noord-Koreaanse staat zijn gegaan.

‘Noord-Korea grootste illegale uitzendbureau ter wereld’

“Deze aangifte, die zich richt op arbeidsuitbuiting in de keten, maakt het multinationale bedrijven die profiteren van dwangarbeid kristalhelder dat deze praktijken serieuze juridische gevolgen kunnen hebben”, stelde Global Legal Action Network.

> LEES OOK: Meer geld tegen arbeidsuitbuiting en gevaarlijke stoffen

Het Noord-Koreaanse regime stuurt arbeiders naar tientallen landen ter wereld. Daar worden ze ingezet als spotgoedkope bron van arbeid. In veel gevallen zijn ze gedwongen te werken en leven onder schrijnende omstandigheden die neerkomen op moderne slavernij. Volgens recente onderzoeken bedraagt het totale aantal Noord-Koreaanse dwangarbeiders in het buitenland 150.000 man.

Hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden Remco Beuker deed onderzoek naar de Noord-Koreaanse dwangarbeid. Hij noemt Noord-Korea “het grootste illegale uitzendbureau ter wereld”.

Bron: nu.nl

slavernij

Reageer op dit artikel