nieuws

Vakblad Arbo 11 is uit, mis ‘m niet!

Veilig werken

Vakblad Arbo 11 is uit! Dit is een themanummer over PBM. Maar het nummer bevat ook veel interessants over andere onderwerpen.

Vakblad Arbo 11 is uit, mis ‘m niet!

Persoonlijke beschermingsmiddelen, ze vormen de laatste stap in de arbeidshygiënische strategie. Die dicteert dat we eerst moeten kijken of we risico’s kunnen aanpakken bij de bron.

Vakblad Arbo 11: themanummer PBM

Drie mooie artikelen in Vakblad Arbo 11 rondom dit thema.

Zoals een artikel over het gebruik van otoplastieken in de Antwerpse haven. Daar krijgen de havenarbeiders deze gehoorbescherming verstrekt als aanvullende PBM. Wat zijn hun ervaringen? En met lawaai, gehoorverlies en gehoorbescherming in het algemeen? Ook een artikel over de toepassing van wegwerphandschoenen in de chemie. Veel disposable handschoenen zijn goed bestand tegen chemische stoffen. Is het wellicht tijd voor een overstap van de doorgaans oncomfortabele chemiehandschoen naar een wegwerpexemplaar? Tot slot een artikel over recyclebare veiligheidsschoenen. Die zijn anno 2018 al wel beschikbaar. Maar waar moet een werkgever aan denken voordat hij zulke veiligheidsschoenen aanschaft? En wanneer gaan we echt van cradle tot cradle, oftwel van (oude) schoen naar (nieuwe) schoen?

Maar ook nog heel veel andere onderwerpen

Heeft u niks met PBM? Geen nood. Want in Vakblad Arbo 11 vindt u nog heel veel interessante artikelen over andere onderwerpen.

Over het belang van met een goed gevoel incidenten, onveilige situaties en bijna-ongevallen melden. Angstvrij melden maakt onderdeel uit van een ‘just culture’. Wat is dat precies en hoe kan die cultuur bijdragen aan meer veiligheid? TU Delft en de Universiteit Leiden deden er onderzoek naar. Ook een artikel over het nut van ‘oldskool’ crisismanagement bij het voorkomen van een cybercrisis. Want het kan handig zijn als ondersteuning ook blijft functioneren zonder support van elektronische systemen. Je weet maar nooit … Verder claimt Willem van Rhenen, hoogleraar Bevlogenheid en productiviteit aan Business Universiteit Nyenrode, dat sturen op werkomstandigheden inmiddels een grotere bijdrage levert aan de gezondheid van medewerkers dan populaire arbothema’s als vitaliteit. Hoe zit dat precies?

> U leest dit alles en nog veel meer in Arbo 11-2018.

Reageer op dit artikel