nieuws

BOA maakt zich zorgen over vuurwerkverbod

Veilig werken

BOA’s maken zich grote zorgen over oud en nieuw. Zij moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven. Terwijl zij niet over middelen beschikken om zichzelf te verdedigen als ze bij die handhavende acties in het nauw komen. Dit meldt het AD.

BOA maakt zich zorgen over vuurwerkverbod

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Zulke buitengewoon opsporingsambtenaren worden door organisaties of de politie ingezet om de veiligheid te handhaven.

Eric Lakenman van de Nederlandse BOABond (NBB) stelt: “Dit kan zo maar ernstig mislopen.’’ Lakenman vreest zelfs dat er in zulke situaties gewonden kunnen vallen.

BOA uitrusten met wapenstok, pepperspray en bodycam?

In Nederland is de BOA doorgaans niet gewapend. Slechts een enkele buitengewoon opsporingsambtenaar is uitgerust met een wapenstok. Sommigen van hen dragen handboeien bij zich. BOA’s hielden al eerder een pleidooi om standaard een wapenuitrusting te krijgen in de vorm van een wapenstok, pepperspray en een bodycam. Hoe die kwestie uitpakt, is nog niet bekend. Zeker is wel dat daarover geen uitsluitsel zal zijn vóór het eind van dit jaar. Dat betekent dat de BOA’s tijdens oud en nieuw ongewapend zullen moeten handhaven, in steeds meer vuurwerkvrije zones. Geen vrolijk vooruitzicht.

> LEES OOK: Veilig met wapenstok en pepperspray?

‘Lappendeken’ aan vuurwerkbeperkende maatregelen

“We staan hier voor een stevige uitdaging,’’ zegt ook Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren. Natuurlijk wil  hij graag dat politiemensen veilig door de oud en nieuw-viering komen. Maar daarnaast is het zijn primaire taak om ervoor te zorgen dat hulpverleners en BOA’s hun werk veilig kunnen doen. Omdat gemeenten verschillende maatregelen hanteren met betrekking tot vuurwerk, is dit niet eenvoudig. Want daarmee is er in de loop van de tijd een ‘lappendeken’ aan vuurwerkbeperkende maatregelen ontstaan.

> LEES OOK: Vuurwerk of najaarsexplosieven

Extra capaciteit voor groeiend aantal vuurwerkvrije zones

Doordat vuurwerk op de ene plek verboden wordt, kan op een andere plek juist meer overlast ontstaan. Op die plek is dan ook meer politie-inzet nodig. Hoe dat uitpakt, is moeilijk te voorspellen. Ondertussen mist de politie de extra capaciteit die nodig is om op een groeiend aantal vuurwerkvrije zones te handhaven. En dat zorgt er weer voor dat BOA’s op die plekken aan de slag moeten.

LEES OOK: Onzekere risico’s managen, hoe doe je dat?

Bron: ad.nl

Reageer op dit artikel