nieuws

Dit wilde u weten in 2018

Veilig werken

De redactie van arbo-online voorziet u het hele jaar door van nieuwsberichten, jurisprudentie, blogs en verdiepende artikelen. Wat wij altijd graag willen weten, is wat u eigenlijk wilt weten. En dit wilde u weten in 2018.

Dit wilde u weten in 2018

In 2017 werd de vernieuwde Arbowet van kracht. Geen wonder dat berichten met ‘Arbowet’ of ‘Arbobesluit’ in de kop in dat jaar bovenaan de top 10 stonden. Eind 2018 heeft de nieuwe Arbowet wat van zijn glans verloren. Veel bedrijven lopen nog achter met de vereisten uit die wet. Toch in de top 10: een bericht over second opinion volgens de nieuwe Arbowet.

Maar RI&E blijft onderwerp met aantrekkingskracht

Gelukkig zijn er meer wetenswaardigheden op een vakgebied dat gezond en veilig werken als centraal thema heeft. Zo blijft de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) een onderwerp met grote aantrekkingskracht. Ieder bedrijf en iedere organisatie heeft ermee te maken, want over een RI&E beschikken is een wettelijke plicht. Wat dat bedrijf of die organisatie er dan ook verder mee doet – of niet. Ook de RI&E staat met één bericht in de top 10 2018.

Ook preventiemedewerker blijft topper in arboland

Een andere ‘topper’ in arboland is de preventiemedewerker. Niet voor niets. Want met de nieuwe Arbowet is de preventiemedewerker in power. Hij kan meer verantwoordelijkheid nemen en de regie naar zich toetrekken. Met hulp van de ondernemingsraad en in samenwerking met de bedrijfsarts. In de top 10 van 2018 zijn dan ook twee berichten over de preventiemedewerker te vinden.

Net als arbeidsongevallen, kantoortuin en lang zitten

Arbeidsongevallen blijven ons bezighouden en staan twee keer in de lijst. Naast een heel ander onderwerp dat ons kennelijk boeit: de werkplek. Waar we doorgaans veel te lang zitten. Buiten kijf staat dat die vermaledijde kantoortuin ons allemaal erg hoog zit. Het bericht daarover uit december 2018 is met stip binnengekomen op plaats 9. Afijn, kijkt u zelf: de top 10 van best bekeken berichten uit 2018.

Bekijk vooral zelf de top 10: dit wilde u weten in 2018

  1. Wat doet de preventiemedewerker?
  2. Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer
  3. Zo zit het met second opinion in de Arbowet
  4. Zo vergeet u niets in de RI&E
  5. Van deze top 5 arbeidsongevallen kunt u wat leren
  6. Ziek van werken in de warmte
  7. Een functieomschrijving voor de preventiemedewerker
  8. Zo wordt u een top teamleider
  9. Kantoortuinen, gaan ze ein-de-lijk verdwijnen?
  10. De zonnige kant van zitten

En download meteen Het beste uit Vakblad Arbo 2018

Dus dit wilde u weten in 2018. Tenminste, van arbo-online. Als extraatje heeft de redactie ook de vijf beste artikelen uit Vakblad Arbo voor u gebundeld. Ze staan in de feestelijke eindejaarsbundel ‘Het Beste van 2018’.

> GRATIS ‘Het Beste van 2018’ ontvangen? DOWNLOAD hem hier.

Dit wilde u weten in 2018

Reageer op dit artikel