nieuws

Ongewenste omgangsvormen in Tweede Kamer

Veilig werken

Zeven werknemers van de Tweede Kamer zeggen slachtoffer te zijn van seksuele intimidatie. Dit blijkt uit een werkbelevingsonderzoek onder Tweede Kamer-personeel. En ongewenste omgangsvormen onder fractiemedewerkers? Die onderzoeken de politieke partijen zelf.

Ongewenste omgangsvormen in Tweede Kamer

Vier van deze zeven medewerkers zeggen deze incidenten al eerder te hebben gemeld. Zij deden dit bij een vertrouwenspersoon of een leidinggevende. Maar met die meldingen over ongewenste omgangsvormen is onvoldoende of niets gedaan. Wat er in deze situaties is gebeurd, blijkt niet uit het onderzoek. Dit schrijft NRC.

Verder blijkt uit het genoemde werkbelevingsonderzoek dat 33 medewerkers hebben geklaagd over bedreiging of agressie, 22 over pesten en 18 over discriminatie. Bijna een vijfde (18%) van de medewerkers voelt zich niet veilig om wel eens een fout te maken. Een derde zegt dat een fout maken negatieve persoonlijke consequenties kan hebben.

> LEES OOK: Just culture voor melden zonder angst

Werkbelevingsonderzoek personeel Tweede Kamer na #MeToo

Kamervoorzitter Khadija Arib is verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer. Zij heeft NRC laten weten met de resultaten van het onderzoek aan de slag te gaan. Arib kondigde het onderzoek naar ongewenste omgangsvormen en seksuele intimidatie in juni 2018 aan. Dit gebeurde naar aanleiding van de #MeToo-discussies.

> LEES OOK: #MeToo: stel vertrouwenspersoon verplicht

Van de 415 personeelsleden van de Tweede Kamer vulden er 300 het werkbelevingsonderzoek in. Het gaat hierbij om mensen van alle ambtelijke en ondersteunende diensten, zoals griffiers, koks en onderhoudsmedewerkers. Dus niet om Kamerleden of fractiemedewerkers.

Onderzoek ongewenste omgangsvormen niet onder fractiemedewerkers

Maar ook bij de politieke partijen in de Kamer leefde de #MeToo-discussie wel degelijk. GroenLinks ontsloeg in maart een fractiemedewerker. Die had na het kerstdiner van de fractie een stagiair tegen haar zin in gezoend en betast. Bij de VVD vertrok uiteindelijk VVD-Kamerlid Ten Broeke. De reden: een “ongelijkwaardige relatie” met een medewerkster.

> LEES OOK: Afblijven van borsten en billen

Om die reden kondigde Arib begin 2018 aan dat het onderzoek ook onder fractiemedewerkers zou plaatsvinden. Maar dat deel werd afgeblazen, omdat te veel partijen niet wilden meedoen.

Want fractiemedewerkers zijn in dienst van de politieke partijen, niet van de Tweede Kamer. Daarom wilden zij hun onderzoeken naar ongewenste omgangsvormen en seksuele intimidatie liever zelf uitvoeren. De meeste partijen hebben NRC laten weten daar nog mee bezig te zijn.

Bronnen: nrc.nl, nos.nl

 

> TIP: DOWNLOAD de GRATIS whitepaper Vijf vragen over de vertrouwenspersoon

> TIP: Praktijkopleiding Vertrouwenspersoon: bevoegdheden, plichten en valkuilen

Reageer op dit artikel