nieuws

Werken met chroom-6, dit zijn de aandachtspunten

Veilig werken

Recent is weer een boel onrust ontstaan over werken met chroom-6. Aanleiding: problemen bij Defensie, bij de Nederlandse Spoorwegen en in een werkplaats in Nijmegen. Daarnaast blijkt de kankerverwekkende stof op nog veel meer werkplekken aanwezig te zijn.

Werken met chroom-6, dit zijn de aandachtspunten

Veel werkenden (onder anderen schilders en metaalconserveerders) zijn in het verleden met chroom-6 in aanmerking gekomen. Velen van hen kwamen hier pas achter na jarenlang slecht of niet beschermd werken met chroom-6.

> LEES OOK: Chroom-6-verf schuren voor je uitkering

Belangrijke informatie over werken met chroom-6

Bent u in aanraking gekomen met chroom-6 tijdens uw werk? En maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Dan is het goed om te weten dat de FNV een dossier heeft gemaakt met belangrijke informatie over werken met chroom-6.

> BEKIJK het FNV-dossier (pdf) over chroom-6.

Werken met chroom-6, de mogelijke werksituaties

In welke werksituaties kunt u zijn blootgesteld aan verbindingen met chroom-6? Dat is goed mogelijk bij:

  • verspuiten van chroom-6-houdende verf
  • schuren, snijden of lassen van oppervlakken waarop chroom-6-houdende verf zit
  • lassen van roestvrij staal (rvs)
  • verchromen van oppervlakken van metaal of kunststof, als hierbij chroom-6-verbindingen worden toegevoegd en die worden omgezet in chroom-0 op het metaal of kunststof
  • bij houtconservering en de verwerking en het contact met geconserveerd hout
  • werken met cement
  • werkzaamheden in/nabij een leerlooierij en bij verwerking van leer

Wat moet de werkgever doen om u te beschermen?

In hoofdstuk 4 van het Arbobesluit staan alle verplichtingen waaraan de werkgever zich moet houden. Omdat chroom-6 een kankerverwekkende stof is, moet hij alles doen wat technisch mogelijk is om de blootstelling te verminderen. Dit begint bij een aanpak bij de bron. De maatregelen verschillen per situatie. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk of iemand binnen werkzaamheden verricht of buiten.

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Goede hygiëne en persoonlijke beschermingsmiddelen

Als laatste schakel in de arbeidshygiënische strategie staat het gebruik van goede persoonlijke beschermingsmiddelen. Die kunnen helpen om te zorgen dat u zo min mogelijk in aanraking komt met chroom-6. Ook een goede persoonlijke hygiëne voorkomt dat de gitige stof in het lichaam terechtkomt. Zorg er dus voor dat er bij het schuren van chroomhoudende verf geen stofdeeltjes op uw huid komen. En vergeet vooral niet uw handen goed te wassen voor de lunch.

> LEES OOK: Beschermt een lashelm tegen chroom-6?

Bron: fnvbouw.nl

Een keuzemenu geeft u vervolgens inzicht in de risico’s die voor u relevant zijn. Zo bepaalt u het in uw situatie meest geschikte type persoonlijke bescherming.

> Goed beschermd aan het werk? De PBMwijzer helpt bij uw keuze

werken met chroom-6

Reageer op dit artikel